Sajam

FOTO Pekmezijada u Čavlima: Ako je voće slatko i jesensko – može u pekmez i džem

Filip Brnelić

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

U Čavlima je održan 10. sajam posvećen kvalitetnoj domaćoj slatkoj zimniciČini se da je tek odlaskom listopada i njegovog iznadprosječno toplog vremena ona burovita, kišovita i hladn(ij)a jesen kakvom je inače znamo mogla započeti, a tek nakon što se blagodati koje asociraju na ovu sezonu polako počinju iscrpljivati, dolaze oni pravi gušti za kvalitetnom zimnicom.


Foto galerija: Pekmezijada u Čavlima Foto: Mateo Levak


Dunje, drenjule, jabuke, kruške, amule, višnje, grožđe, šipak, aronija, orasi i još pokoji jesenski plodovi ne mogu završiti na bolji način nego u domaćim pekmezima i džemovima, poput onih koje su za Pekmezijadu u Čavlima pripremile članice udruge Vidov san uz podršku Turističke zajednice općine Čavle.


Hit sajma


Zamamna ponuda slatkih voćnih proizvoda, ali i svega onoga što sa zdravom i domaće proizvedenom hranom lokalnih OPG-ova ima veze – meda i pčelinjih proizvoda, likera, sirupa, sokova, čajeva i sireva – privukla je znalačku klijentelu u čavjanski Dom kulture.

– Za ovaj smo sajam pripremile domaće pekmeze i kolače s pekmezom, a većina pekmeza je napravljena od divljeg, sezonskog bilja i plodova.


Nastojimo što je više moguće koristiti sirovine iz prirode i raditi na prirodan način, bez dodavanja konzervansa, kazala je Jasna Zaharija iz zelene udruge Vidov san, zajedno s kolegicama pohvalivši se impresivnom lepezom proizvoda od već nabrojenog voća, pokojeg aromatičnog dodatka te još maštovitijim kombinacijama koje završe u jednoj teglici.Poseban hit 10. izdanja sajma bili su kolači s pekmezom koji su brzo nestajali s pladnjeva, a čudi li ikog da su pored i više nego dobre posjećenosti palačinke prve otišle.


Međutim, nije sve što je dobro samo na žlicu, ima nešto i u čašici, kažu nam proizvođačice sokova, likera i čaja od aronije. 


Najbolji način da se ove bobice prepune antioksidansa iskoriste je da ih se bez kuhanja stisne hladnom prešom, jer će na taj način konačni proizvodi, oni za zdravlje ili oni za zdravicu, izgubiti vrlo malo vitamina.


Razni medovi


S nizom pčelinjih proizvoda predstavio se Danilo Čargonja, koji za različite vrste medova, od cvjetnog do meduna, svoje pčele osim po Grobniku seli po Istri, Cresu, pa sve do Gorskog kotara, a na sajmu su sudjelovali i proizvođači sira Frankulin iz Grada Grobnika te OPG E-Kos s proizvodima od drenjula.


Foto Mateo Levak


No, da ne bi sve ostalo na iću i piću, pobrinuo se Tomislav Tijan iz Kostrene sa svojim nesvakidašnjim rukotvorinama.


– Bio sam pomorac, a sad u penziji radim sa špagom, što god mi na pamet padne to napravim, govori Tomislav koji je među ukrasnim, ali i korisnim zamotajima od ribarskog špaga istaknuo fascinantnog pužića.Računamo, ali i očekujemo da će do iduće čavjanske Pekmezijade naš sugovornik napraviti bar jednog ukrasnog ježa, nezaobilaznog životinjskog gosta jeseni, kad već voćni gosti nisu toliko interesantni u svojim nejestivim oblicima.