Raznolika ponuda

FOTO Od pekmeza od drenjule do meda s borovim iglicama. Počeo je Sajam autohtonih proizvoda PGŽ-a

Marin Bolić

Foto Angela Maksimović

Foto Angela Maksimović

Sajam koji traje do petka organizirao je Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ-a, a na štandovima se mogu naći med, mesne delicije, proizvodi od lavande i autohtonog voća, poput drenjule



RIJEKA – U organizaciji Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije, na Trgu 128. brigade HV-a u Rijeci, održava se Sajam autohtonih proizvoda. Svi zainteresirani mogu radni dio tjedna iskoristiti za posjet štandovima – utorak, srijedu i četvrtak Sajam je otvoren od 9 do 17 sati, a u petak od 9 do 13 sati. Svoje proizvode je u sklopu ove manifestacije izložilo osam različitih proizvođača s raznolikom ponudom, od raznih vrsta meda i pčelinjih proizvoda, mesnih delicija, do proizvoda od lavande i autohtonog voća poput drenjule.


Zamjenik župana Petar Mamula izrazio je svoju podršku obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG), istaknuvši da je svjestan kako je zbog vremenskih (ne)prilika ovo bila komplicirana godina za njih, posebice za pčelare. Napomenuo je da će se i dalje nastaviti s ovakvim sajmovima te izrazio nadu da će u narednim godinama na njima sudjelovati još više OPG-ova. Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije, a ovaj sajam je jedan vid toga, radi i na tome da OPG-ovima iz županije pomogne u marketinškom smislu.


Prodajni kanal


– Ono što im je potrebno, što svima treba, je što bolji prodajni kanal i to je ono što preko Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko-goranska županija podupire već treću godinu zaredom. »Kašetica« je izložbeni prostor koji radi cijelu godinu, a ovo ovdje važno je za sezonu, kada postoji potreba za plasmanom viška proizvoda, a gdje je to bolje učiniti nego na riječkom Korzu kuda prolazi najveći broj ljudi u našoj županiji, rekao je zamjenik župana Petar Mamula.


Foto galerija: Sajam autohtonih proizvoda PGŽ-a Foto: Angela Maksimović




Da je ovo za pčelare zaista bila teška godina, potvrđuju nam i Snježana Gostović i Velinka Bertone, koje na Korzu predstavljaju svoje OPG-ove, te nude med i ostale pčelinje proizvode. Među ponudom meda zaista ima raznih vrsta za svačije nepce, od kadulje, kestena, primorske livade, meduna i sl. Saznali smo od njih i tajnu kako prepoznati pravi od »falšeg« meda.


– Falši med je danas toliko dobar da ga je dosta teško prepoznati. Međutim, kad stavite žličicu meda u čašu s vodom, ako je pravi, med će potonuti na dno i teže se otopiti, a falši će se cijeli raspršiti i puno brže rastopiti, objašnjava nam Snježana Gostović.


Dakako, med i pčelinji proizvodi su važni i za zdravlje.


– Borove iglice u medu su stari goranski lijek. Znači, tko ima problema s dišnim putevima ili kašljem, to baš smiri simptome te je pogodan za sve, od djece do starijih osoba, objašnjava Jasenka Vucić, dok Velinka Bertone upozorava na zanemarivanje meda napravljenog od cvjetova lipe.


– Lipa je najkvalitetnija vrsta meda, blizu nam je i dosta je ima. Služi za prehlade, za iskašljavanje, za čišćenje pluća, za smirenje, kao antibiotik, antiseptik itd., kaže Bertone.


Blagotvoran učinak


Kad smo već kod zdravlja, ne kaže se badava »zdrav k’o dren«, a upravo jedan OPG na Korzu nudi proizvode od autohtonog kostrenskog voća, a to je drenjula.


– Nudimo pekmez od drenjule, smokve i dunje. Naš brend je pak liker od drenjule i posebno smo ponosni što smo s njim izašli na tržište, jer je jedinstven u našoj Primorsko-goranskoj županiji. Drenjule su »super-voće«, nažalost, danas zanemareno i zapušteno, a trebali bismo se njime ponositi i koristiti ga u svakodnevnoj prehrani, rekli su Željka i Pavle Egredžija.


Međutim ljekovite sastojke ima i lavandino ulje.


– Ulje mora imati svaka kućna ljekarna jer ima antimikrobno djelovanje. Sprečava rast i razvoj bakterija, virusa i gljivica, zatim smiruje, blagotvorno djeluje na donji dio želuca i crijeva te osvježava prostor, uvjerava nas Borjanka Smojver i ističe kako se od 2.000 litara cvijeta dobije oko tri litre ulja lavande.


Na Korzu je i OPG koji nudi mesne delikatese, suhomesnate proizvode od divljači i svinjskog mesa, a posebno je zanimljiva salama koja se pravi od mesa medvjeda, koji je strogo zaštićena životinja u Hrvatskoj.


– Salama i proizvodi od medvjeđeg mesa ne spadaju baš u klasičnu divljač koja se nudi te je količina ovog proizvoda ograničena. Medvjed je zaštićena životinja, ali postoji jedan određeni broj koji se mora odstrijeliti, objašnjava nam Renata Ružić.