Pozdrav s Južnog pola

FOTO Naši dečki na Antarktici. Na luksuznom polarnom kruzeru Scenic Eclipse čak je – sedam Riječana

Slavica Mrkić Modrić

Oni su zamjenik upravitelja stroja Marin Dobravac, drugi časnik palube Filip Jovanović, treći časnik palube Mateo Krulić, te vanjski suradnici Marko Neveščanin, Kristijan Lussini, Ivan Zubović i Vedran Popović koji na brodu izvode nadogradnje brodskih cjevovodnih sustavaRIJEKA – Mail jučer pristigao na adresu Novog lista razveselio je cijelu redakciju. Em, ne dobivaš svaki dan mail s Južnog pola, a bogme niti mail s toliko puno pozitive. Za sve su zaslužni riječki dečki, njih sedmorica koji plove na luksuznom polarnom ekspedicijskom kruzeru Senic Eclipse izgrađenom 2019. godine u Puli, a inače identičnom sestrinskom brodu Scenic Eclipse 2 koji je porinut ranije ove godine u riječkom brodogradilištu »3. maj«.


Sedmorica veličanstvenih


Oni su zamjenik upravitelja stroja Marin Dobravac, drugi časnik palube Filip Jovanović, treći časnik palube Mateo Krulić, te vanjski suradnici Marko Neveščanin, Kristijan Lussini, Ivan Zubović i Vedran Popović koji na brodu izvode nadogradnje brodskih cjevovodnih sustava.

Sedam Riječana istovremeno na Antarktici, zasigurno je poprilično rijetka pojava, ako se zapravo uopće ikad prije i dogodila. Zanimljiva je i priča drugog časnika Filipa Jovanovića i trećeg časnika Matea Krulića, koji su zajedno u istoj generaciji pohađali Pomorski fakultet u Rijeci, te teško da su mogli i zamisliti kako će osam godina nakon što su po prvi puta sjeli u iste fakultetske klupe, također i raditi zajedno na istom brodu te istraživati obale najhladnijeg kontinenta na Zemlji. Dodatna zanimljivost je i to da su Filip i Mateo zajedno radili i na porinuću Scenic Eclipsea 2, te po završetku izgradnje s njim i isplovili iz »3. maja« na prvo putovanje. Time su bili članovi posade na oba polarna kruzera dosad izgrađena u hrvatskim brodogradilištima, te je uistinu dobra promocija naše zemlje činjenica da hrvatski pomorci, na brodovima izgrađenim u Hrvatskoj, plove cijelim svijetom i u najudaljenije kutke planete.


Pozdrav iz zaljeva Duse


I dok je proteklog tjedna, u ledenim morima južnoga pola, polarni ekspedicijski kruzer Scenic Eclipse plovio uzduž zaleđenih snježnih obala najudaljenijeg svjetskog kontinenta Antarktike, naši su Riječani odlučili ovjekovječiti djelić te ledene ljepote i fotografije podijeliti s Novim listom, a samim tim i sa svojim sugrađanima.– Na ovo putovanje Scenic Eclipse otisnuo se 4. studenoga iz Montevidea u Urugvaju, putem obišao Falklandske otoke i otoke Južne Georgije, nakon čega smo se uputili na Južni pol u Antarktiku, te se trenutno nalazimo u Drakeovom prolazu, na putu k Ognjenoj zemlji u Argentini te luci Ushuaia gdje ćemo pristati 22. studenoga i nakon 18 dana putovanja pozdraviti se s trenutnim, a dobrodošlicu poželjeti novim, putnicima, stoji u mailu Riječana koji su fotografije snimili, kako precizno napisaše »za slobodnog vremena na sjeveru Antarktike, u zaljevu Duse, u moru Wedell, na 63 stupnja i 32 minute južne geografske širine te 57 stupnjeva i 16 minuta zapadne geografske dužine«.


Cijela je ova lijepa priča još jedno veliko i posebno priznanje riječkoj i hrvatskoj pomorskoj tradiciji, i dokaz kako su naši pomorci i dalje među najcjenjenijima u svijetu, te nas tako na najbolji mogući način predstavljaju na svim svjetskim morima, oceanima, otocima i kontinentima.


Što još reći osim zahvaliti riječkim dečkima na divnim fotografijama i lijepoj priči, poželjeti im svu sreću, mirno more te još puno trenutaka i fotografija za pamćenje.