Praksa i teorija

FOTO Međužupanijsko natjecanje Crvenog križa: Klinci pokazali zavidno znanje i brze reakcije u stresnim situacijama

Ervin Pavleković

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

Djeca jako dobro i jako brzo uče, mnogi se kasnije uključe i u druge programe Crvenog križa, a neki se temeljem ovoga iskustva odluče i za zdravstveno usmjerenje. Osim samog natjecanje, bitno je da se djeca druže, sprijatelje, kaže Vesna ČavarRIJEKA – U suradnji s Osnovnom školom Hreljin i u organizaciji Društva Crvenog križa Primorsko-goranske županije je održano 12. Međužupanijsko natjecanje mladih Hrvatskog Crvenog križa na kojem je sudjelovalo 20 ekipa iz dviju županija, Istarske i Primorsko-goranske, a svoja su znanja testirali praktično i teorijski.


Prema riječima ravnateljice Društva Crvenog križa Primorsko-goranske županije Vesne Čavar, dvadeset ekipa iz dviju županija bilo je podijeljeno u dvije kategorije, pomladak – viši razredi osnovne škole i mladi – srednje škole, a natjecalo se nakon trogodišnje pandemijske pauze u hreljinskoj osnovnoj školi s koje se pruža pogled na Kvarner.– Sudionici se natječu u znanju o pokretu Crvenoga križa i iz znanja prve pomoći. Ono što je atraktivno je praktično pružanje prve pomoći, pa na određenim radilištima imamo djecu koja imaju našminkane ozljede, oni glume ozlijeđene i kad ekipa dođe na mjesto gdje je nekakva nezgoda u zadanome scenariju, oni moraju znati o čemu se radi te pružiti adekvatnu prvu pomoć. Tu zaista pokazuju ono svoje pravo znanje, kao i reakcije u tim stresnim situacijama u kojima je pomoć potrebna, govori Čavar.Kako je dalje kazala, ovo će natjecanje te znanja i stečene vještine svakako pomoći sudionicima natjecanja, jer i inače oni koji prođu natjecanje, naglašava, kasnije nemaju problema s polaganjem ispita prve pomoći za vozački ispit, a jako dobro reagiraju i na situacije u realnome okruženju, pa se vidi njihovo znanje potrebno za neku osnovnu pomoć u onim hitnim situacijama.– Djeca jako dobro i jako brzo uče, mnogi se kasnije uključe i u druge programe Crvenog križa, a neki se temeljem ovoga iskustva odluče i za zdravstveno usmjerenje. Osim samog natjecanje, bitno je da se djeca druže, sprijatelje, jer Crveni križ jest humanitarna organizacija koja je posvećena mladosti koja je naša budućnost i treba je educirati, trebaju se natjecati, no trebaju se i međusobno podržavati, posebno u današnje vrijeme otuđenosti, nakon »lockdowna«.


Ovi su susreti stoga i poticaj da se vratimo našim starim životima koji su bili ljepši, ljudskiji i topliji, zaključuje Čavar.