Krila Kvarnera

FOTO Avioni izvana i iznutra. Pogledajte kako je bilo na danu otvorenih vrata grobničkog aerodroma

Sanja Gašpert

Rita i Marina Rusić / Snimio Mateo LEVAK

Rita i Marina Rusić / Snimio Mateo LEVAK

Program prvenstveno promovira zrakoplovne aktivnosti kroz prikaz letenja svih klubova na zrakoplovima koje posjeduju, skokove padobranaca te letenje modelima, rekao je ElezovićČAVLE – U želji za približavanjem djelatnosti klubova građanima Rijeke, Zrakoplovno društvo Krila Kvarnera i njegove članice organizirali su na aerodromu Grobničko polje Dan otvorenih vrata Krila Kvarnera. Zrakoplovno društvo Krila Kvarnera Rijeka operater je aerodroma Grobničko polje, a članice Zrakoplovnog Društva neprofitne su udruge – Padobranski klub Krila Kvarnera, Pilotski klub Krila Kvarnera, Jedriličarski klub Krila Kvarnera, Klub slobodnog letenja Krila Kvarnera te Klub za samogradnju Krila Kvarnera. Klubovi djeluju na području Primorsko-goranske županije samostalno, a ranije kao aeroklub Krila Kvarnera već više od šezdeset godina.


Foto galerija: Krila Kvarnera: Dan otvorenih vrata na grobničkom aerodromu Foto: Mateo Levak


Izvana i iznutra


– Ovo je već tradicionalna manifestacija koju organiziramo s ciljem da građanima omogućimo da dođu na naš aerodrom i pogledaju avione izvana i iznutra, što je posebno privlačno djeci. Program manifestacije prvenstveno promovira zrakoplovne aktivnosti kroz prikaz letenja svih klubova na zrakoplovima koje posjeduju, skokove padobranaca te letenje modelima, čime će se posjetiteljima pružiti uvid u sve vidove zrakoplovstva kojima se građani grada Rijeke i okolice mogu baviti u neposrednoj blizini, u sklopu klubova koji djeluju na aerodromu Grobničko polje. Također, na zemlji su izloženi razni tipovi aviona koji se nalaze na aerodromu, rekao je predsjednik ZD Krila Kvarnera Darko Elezović.


Manifestaciju je došao obići i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, koji je istaknuo kako Županija već ima dobru suradnju s Pilotskim klubom Krila Kvarnera u djelatnosti izviđanja u požarnoj sezoni, ali i kontrole, odnosno izvida mora iz zraka u slučajevima ekoloških zagađenja mora. Također, Komadina je pohvalio sve aktivnosti ZD Krila Kvarnera, posebno u radu s djecom i mladima te pozvao predstavnike Društva da se jave na županijske natječaje za sufinanciranje rada i djelatnosti udruga. Županija je prije nekoliko godina financijski pomogla sanaciju piste.


Brojni posjetitelji
Dan otvorenih vrata Krila Kvarnera na Grobničko je polje privukao brojne posjetitelje s Grobnika i okolice, među kojima veći broj obitelji s djecom, koje su, očekivano, najviše privlačili avioni. Tata i sin, Boris i Viktor Dukić došli su s Viškova, u želji da provedu sunčan dan šetnjom po Grobničkom polju.


– Nismo znali da se održava ova manifestacija i jako smo se, naravno ugodno, iznenadili. Tek smo stigli, ali sve je jako dojmljivo, maleni se posebno veseli i raduje. Prošetat ćemo, obići avione i vidjeti što se sve nudi. Sve pohvale organizatorima za ovakvo događanje, rekao je Viktor Dukić.


Malena Rita Rusić stigla je na Grobnik iz Rijeke, u pratnji mame Marine. Obje su bile oduševljene onim što su vidjele.


– Prvi put smo na aerodromu i jako nam se sviđa. Obje želimo letjeti avionom, pa smo zbog toga i došle i nadamo se da ćemo u tome i uspjeti. Rita je oduševljena i nestrpljiva, jedva čeka sjesti u avion i poletjeti, kao i ja. Sve je jako lijepo i dobro organizirano i sigurno ćemo opet doći kada bude prilike, rekla je Marina Rusić.


Zrakoplovno društvo Krila Kvarnera Dan otvorenih vrata realizirao je u suradnji s Gradom Rijeka, Upravnim odjelom za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade.