Ususret izborima

Fokus i Republika predstavili se Rijeci: Naglasak na brodogradnju

Jakov Kršovnik

S predstavljanja programa koalicije u Rijeci / Foto ANA KRIŽANEC

S predstavljanja programa koalicije u Rijeci / Foto ANA KRIŽANEC

Sramotno je na koje je grane brodogradnja danas spala. Kupujemo polovne trajekte, druge zemlje nam grade brodove, rekla je Gordana Deranja 


 


RIJEKA Korupcija i neorganiziranost države koštaju nas otprilike tri do pet milijardi eura godišnje. Također, kad pogledate samo ove godine, proračun države povećan je za 650 milijuna eura materijalnih troškova zaposlenika. Kad se jedno i drugo zbroji, dolazi se do iznosa koji se može iskoristiti na druge načine te bi građani osjetili konkretne pozitivne ekonomske posljedice, rekao je Damir Vanđelić, predsjednik stranke Republika u Rijeci na predstavljanju njihove liste za 8. izbornu jedinicu, gdje izlaze u koaliciji sa strankom Fokus.
Gordana Deranja, prva na listi u 8. izbornoj jedinici, predsjednica uprave pulskog brodogradilišta Tehnomont, kaže da će se zalagati za domenu gospodarstva te želi revitalizaciju hrvatske brodogradnje.
– Sramotno je na koje je grane brodogradnja danas spala. Kupujemo polovne trajekte, druge zemlje nam grade brodove, umjesto da je to država na neki način zaštitila. Da smo razvijali brodogradnju, ne cijelu, ali na jednim zdravim temeljima. Mislim da još ima šanse za to. Goruća tema je i otpad, koji se nažalost smatra smećem, a to je sirovina koja može donijeti profit, pokrenuti cirkularnu ekonomiju, otvoriti zelena radna mjesta, a mi znamo kako to učiniti, rekla je Deranja.


Milan Perković, peti na listi, predsjednik riječkog ogranka stranke i inženjer strojarstva rekao je da bi više pažnje trebalo posvetiti riječkom aerodromu.


– Dičimo se da smo turistička zemlja, a lani je bilo samo 150 tisuća putnika na krčkom aerodromu, dok ih je u Zadru bilo tri puta više, oko 500 tisuća. Mi jednostavno slabo radimo na aerodromu, koji je ostao na razini kao prije 40 godina. Treba proširiti kapacitete, ukrcajne, sletne piste. Bez pravog aerodroma ne možemo se pridružiti turističkim tokovima. Treba dovesti operatere iz cijele Europe, u Zadru je 40-50 operatera, koji slijeću i odlijeću, a mi ih imamo dva-tri. Slabo se radi, a mi imamo kapacitete da to dovedemo u pravo stanje, kazao je Perković.