Prvo izdanje kros utrke

Fiumanka Eco Run povezala staze od šume pa do mora

P. N.

Deset kilometara dugu stazu pretrčalo je stotinu trkača / Foto MARKO MATEŠIĆ

Deset kilometara dugu stazu pretrčalo je stotinu trkača / Foto MARKO MATEŠIĆ

Trčalo se šumom, makadamom i asfaltom od Parka lovora, odakle se staza šumom penje prema Domu umirovljenika Kantrida, potom nastavlja u smjeru Pavlovca, nakon čega se spušta prema moru te šetnicom na Kostabeli vodi nazad na cilj 


 


RIJEKA  Na startu prvog izdanja kros utrke Fiumanka Eco Run danas je u Parku lovora, preko puta Dječje bolnice Kantrida, bilo stotinu trkača iz Rijeke i okolice. Riječ je o prvom izdanju ove 10 kilometara duge utrke održane pod pokroviteljstvom Grada Rijeke i uz podršku Saveza sportske rekreacije Sport za sve te Kluba za športsku rekreaciju Gorovo iz Opatije. Kros utrka Fiumanka Eco Run povezala je mreže pješačkih staza koje šumske predjele grada spajaju s morem. Održana je u sklopu tradicionalne jedriličarske manifestacije Fiumanka koja je, povodom jubilarnog 25. rođendana, svojim sugrađanima, osim morskih, željela ponuditi i neke, donedavno skrivene šumske puteljke u samom gradu, pogodne za sport i rekreaciju.
– S obzirom na to da nam je poznato da Torpedo Runnersi okupljaju rekreativce koji već dugi niz godina promoviraju trčanje i zdrav način života, organiziraju humanitarne i mnoge druge utrke te intenzivno rade na osvješćivanju javnosti o potrebi brige za okolišem u kojemu žive, željeli smo zajedno s njima građanima ponuditi nešto novo, kazala je Ljiljana Ivetac iz Fiumanke.


Utrka je bila u znaku plogginga u čemu su većim dijelom sudjelovali nordijski hodači / Foto MARKO MATEŠIĆ


Kako kažu organizatori, najveći izazov u organizaciji ove utrke bila su dva prelaska ceste, državne Ljubljanske i gradske Opatijske ulice, što je zahtijevalo privremenu regulaciju prometa prema prometnom elaboratu te postavljanje čak 37 prometnih znakova upozorenja. Trčalo se mješovitim terenom, šumom, makadamom i asfaltom od Parka lovora, odakle se staza šumom penje prema Domu umirovljenika Kantrida, potom nastavlja u smjeru Pavlovca, nakon čega se spušta prema moru te šetnicom na Kostabeli vodi nazad na cilj.


– Za ovu prigodu predsjednik naše Udruge Marino Franušić “skrojio” je stazu koju će, vjerujem, mnogi trkači i nadalje koristiti, posebice tijekom ljetnih vrućina, jer je Park lovora idealan teren za to ususret nadolazećem ljetu. Često slušamo kritike o tome kako su pojedini dijelovi grada zapušteni i prljavi pa smo ovom utrkom željeli pokazati da svaki pojedinac može pridonijeti ljepšem i čišćem okolišu svojim odgovornim postupanjem. Nadamo se da će plogging naići na podršku Riječana i da će u budućnosti biti sve više onih s kojima će zajedno Rijeku činiti ljepšom i boljom, izjavila je Ljiljana Kamber iz Torpedo Runnersa.


Utrka je, dakle, bila u znaku plogginga u čemu su većim dijelom sudjelovali nordijski hodači, odnosno članovi Saveza sportske rekreacije Sport za sve i Kluba za športsku rekreaciju Gorovo iz Opatije. Broj sudionika ove utrke, zbog specifične trase i terena, bio je limitiran na maksimalno stotinu.


U ženskoj kategoriji treće mjesto zauzela je Maja Klen, drugo Andreja Grbac, a prvo Marta Mocinic. U muškoj kategoriji treće mjesto pripalo je Antoniju Sterpinu, drugo Josipu Jurčiću, a prvo, očekivano, Davidu Marotu. Sudionici prve utrke izrazili su veliko zadovoljstvo organizacijom.