Drugarska atmosfera

Rijeka ima novog gradonačelnika: Filipović preuzeo dužnost i najavio da neće koristiti Obersnelov službeni auto

Damir Cupać

Marko Filipović i Vojko Obersnel / Foto: V. KARUZA

Marko Filipović i Vojko Obersnel / Foto: V. KARUZA

Filipović je Obersnelu, uz želju da se sada više posveti nekim svojim hobijima, poklonio kuhinjsku pregaču s natpisom "Odmori se, zaslužio se" te skulpturu s ribarskim motivimaNovi riječki gradonačelnik Marko Filipović preuzeo je kormilo Grada Rijeke od Vojka Obersnela koji je vodio grad u zadnju 21 godinu na službenoj primoptredaji izvršnih ovlasti kako se to službeno zove.


U drugarskoj atmosferi, kako su istakli Filipović i Obersnel, preuzete su i službene gradonačelničke insignije, a to su ključ službenog automobila, ključ od ulaznih vrata Korza 16, ključ od kase, ali i karnevalski ključ grada.


Zanimljivo Filipović je naglasio kako Obersnelov službeni auto neće koristiti.
Preuzete su i neslužbene gradonačelničke insignije, a to su mačak Miško koji ostaje u gradonačelnikovom uredu, ali i crveni šljem koji je Obersnel nosio tijekom 21 godine po svim riječkim gradilištima.– Poštovani gradonačelniče Filipović, poštovani zamjenici, ili dragi Marko, Sandra i Gorane nakon 21 godine obavljamo primopredaju vlasti nakon vaše briljatne pobjede na lokalnim izborima.


Ovo je drugačija primopredaja, nego u drugim gradovima, ovo je drugarska primopredaja. Veseli me ovoliko kamera u ovoj prostoriji, a ovoliko ih je bilo zadnji put, koliko se sjećam, kada je podignuta kaznena prijava protiv mene koja je odbačena kao neosnovana.


Predajem vam svu dokumentaciju koja je propisana, a riječ je o mom izvješću o obavljanju izvršnih poslova u upravi i opća informacija o stanju u komunalnim društvima.


Primopredaja se odvija u najtransparentnijem gradu u Hrvatskoj i sve su to javni podaci koji su objavljeni. Ponosan sam što smo kao grad spremni za nove digitalne iskorake, poručio je Obersnel nasljednicima.


Dodao je da nije bilo lako pripremiti primopredaju zbog toga što se tako nešto zadnji put dogodilo u ožujku 2000. godine kada je Obersnel preuzeo dužnost od Slavka Linića.


– Svi koji su tada radili na primopredaji su danas u penziji, a ostao sam samo ja. Marko je bio moj zamjenik osam godina i sve što piše u dokumentima, on zna.


Još jednom hvala građanima koji su mi ukazivali povjerenje jer bez njih ne bi bio gradonačelnik, zahvakjujem se svim suradnicima, svim zaposlenicima gradske uprave i zaposlenicima u gradskim ustanovama i tvrtkama.


Želim da Rijeka ostane socijalno osjetljiv grad, grad solidarnosti i pravednosti, grad slobodnomislećih ljudi. Jedan od zaloga takve budućnosti je i predmet Građanski odgoj koji smo uveli u osnovne škole.


Siguran sam da će Marko uspješno realizirati njegov izborni program i da će Rijeka i dalje biti moderan, uspješan i europski grad i da će graditi bolju Rijeku, poručio je na rastanku Obersnel.


Foto galerija: Vojko Obersnel i Marko Filipović: Primopredaja dužnosti gradonačelnika Foto: Vedran Karuza


Filipović se najprije zahvalio Riječankama i Riječanima koji su mu ukazali povjerenje na zadnjim lokalnim izborima.


– Dragi Vojko, poštovani gradonačelniče, draga Sandra i Gorane, dobili smo povjerenje da preuzmemo kormilo Grada Rijeke. Ispred nas je realizacija izbornoga programa s kojim smo izašli na izbore.


Sandra i Goran odmah po primopredaju preuzimaju svoja zaduženja i poslove. Zahvaljujem se i svim protukandidatima na izborima i još im jednom čestitam na postignutom rezultatu, rekao je Filipović.


A onda se obratio Obersnelu: “Nije vam prijatelj onaj koji vam da ribu, već onaj koji vas nauči kako je loviti”.


– Osam sam godina to učio kao zamjenik gradonačelnika, a Vojku zahvaljujem i što je 21 godinu zastupao socijaldemokratske vrijednosti. Nastavljamo na dobrim temeljima, nakon što su odrađeni investicijski ciklusi u sportu i kulturi.


Pred nama je intenzivan period, dosta je projekata u pripremi, a dosta je i onih koji se realiziraju.


Pojačat ćemo ritam gospodarstva, prometnu povezanost, nastaviti s ulaganjima u sport i kulturu, nastaviti s Građanskim odgojem, i dalje ćemo biti najtransparentniji grad i nastojat ćemo da i dalje budemo rekorderi kad je riječ o europskim projektima.


Pred nama su velike javne i privatne investicije, a vrata gradske uprave će biti svima otvorena, obećao je Filipović.On je najavio da se očekuje dovršetak izgradnje KBC-a na Sušaku, ceste D 403 sa spojem na Žabici,koncesioniranje Zagrebačke obale, marina u Porto Barošu koja će nastaviti vraćanje Rijeke moru.


Sandra Krpan, zamjenica Marka Filipovića, poručila se da je njezin novi posao velika čast, ali i obaveza i odgovornost.


– Vjerujem da ćemo opravdati dobijeno povjerenje. Hvala gradonačelniku Obersnelu koji je Rijeku vratio Europi i napravio je modernim europskim gradom. Dolazim iz sustava odgoja i obrazovanja jer sam profesorica hrvatskoga jezika i književnosti, a od 2008. godine sam ravnateljica u jednoj osnovnoj školi.


Upravo ću za taj resor, kao i za dječje vrtiće biti zadužena i učinit ćemo sve da svako dijete ima mogućnost upisa u dječje vrtiće, nastavit ćemo se povezivati sa Sveučilištem u Rijeci, a omogućit ćemo što više besplatnih sportskih i kulturnih sadržaja. Čast nam je i obaveza služiti građanima i našem gradu, poručila je Krpan.


Goran Palčevski, drugi Filipovićev zamjenik, kazao je da nije odmah prihvatio Filipovićev poziv da se uključi u izborni proces.


– Ali kada sam prepoznao novi ritam grada, prihvatio sam. Taj ritam su prepoznali i naši sugrađani. Hvala vam, Vojko, što se nam grad ostavili u dobrom stanju. Liječnik sam, pedijatar, u zdravstvu sam veliku većinu radnog vijeka.


To je područje koje ću pokrivati kao zamjenik i nastojati zadržati sve ono što omogućuje zdravstveni i socijalni nadstandard. Pokušat ćemo omogućiti umirovljenicima bolje uvjete života, pomoći sugrađanima lošijeg imovinskoga stanja.


Nastavit ćemo suradnju s riječkim KBC-om i svim zdravstvenim ustanovama. Trudit ćemo se učiniti Rijeku još boljim mjestom za život, kazao je Palčevski.