Rijeka i PGŽ

Filipović i Komadina najavili suradnju, otkrili da kreću u projekt vrijedan 30 milijuna kuna

Damir Cupać

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Projekt novog Centra hitne pomoći na Rujevici realizirat će se na način da ćemo mi osigurati financijsku konstrukciju, a Grad Rijeka će osigurati zemljište, rekao je Zlatko KomadinaPrimorsko-goranski župan Zatko Komadina sa zamjenicima i gradonačelnik Rijeke Marko Filipović održali su prvi u nizu sastanaka kako bi intenzivirali suradnju, a nakon što su obojica istakla da je bila riječ o konstruktivnom razgovoru, najavili su da će zajedničkim snagama krenuti u realizaciju projekta novog centra hitne pomoći i HGSS-a na Rujevici koji je vrijedan oko 30 milijuna kuna.


– Ovaj sastanak je prvi u nizu, razgovarali smo o problemima koji nas tište, a očekuje nas puno razgovora i dogovora oko projekata i ulaganja u infrastrukturu, sport, školstvo, zdravstvo.


Projekt novog Centra hitne pomoći će se realizirati na način da ćemo mi osigurati financijsku konstrukciju, a Grad Rijeka će osigurati zemljište. Otvorili smo i neke druge teme, dogovorivši se da bi trebalo pokrenuti stalnu koordinaciju naših zamjenika i pročelnika, izjavio je Komadina.


Čitav niz projekata
Filipović je dodao da postoji čitav niz projekata koji se isprepliću i za čiju realizaciju je potrebna dobra suradnja Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.


– Suradnja je i do sada bila dobra, ali može biti bolja. Pokazat ćemo to na projektu izgradnje Centra hitne medicinske pomoći i heliodroma za HGSS. Tijekom ove godine krenut ćemo sa zajedničkim ulaganjem u obnovu nogometnih igrališta, a prvo ćemo krenuti na Podmurvicama s igralištem Robert Komen.


Projekt će se nastaviti rekonstrukcijom travnjaka na Omladinskom igralištu, na Krimeji, a na kraju će se obnoviti igralište na Kantridi. Uskoro kreću radovi na izgradnji sportske dvorane Medicinske škole što nas raduje i pričali smo o potrebi izgradnje još jedne školske dvorane.


Drago mi je da je Primorsko-goranska županija izrazila spremnost sudjelovati u sufinanciranju opreme za novu Gradsku knjižnicu koja će se otvoriti sljedeće godine u Art kvartu Benčić, izjavio je Filipović.


Imaju li većinu?


Budući da je za realizaciju projekata potrebna često odluka predstavničkih tijela, novinare je zanimalo imaju li župan i gradonačelnik većinu u Županijskoj skupštini i Gradskom vijeću.


– Konačni rezultati lokalnih izbora objavljeni su početkom lipnja, a to znači da imamo mjesec dana za sazivanje konstituirajuće sjednice Gradskoga vijeća. Razgovarali smo s PGS-om i postigli zadovoljavajuće preklapanje programa.


Razgovaramo s Možemo Rijeka i oni su načelno izrazili želju za suradnjom. Počeli smo neformalne razgovore s Akcijom mladih i Unijom Kvarnera i oni će se nastaviti.


Kao što smo govorili, nama su prihvatljivi svi partneri od centra na lijevo. To nije lako, ali nadam se da će biti razumijevanja da formiramo stabilnu većinu i na taj način omogućimo normalno funkcioniranje grada, kazao je Filipović.


Komadina je izjavio da treba realizirati tri cilja kada je riječ o Županijskoj skupštini.


– Treba formirati većinu, izabrati predsjednika Županijske skupštine i radna tijela. Cilj nam je da imamo većinu i bude li razumijevanja, u tome ćemo uspjeti. Ako ne, funkcionirat ćemo kao manjinska vlada.


Logično je da koalicijska lista SDP-a s obzirom na izborni rezultat ide s prijedlogom za predsjednika Županijske skupštine, a to će s naše strane biti Loris Rak, zaključio je Komadina.