Svečana sjednica

Fakultet informatike i digitalnih tehnologija obilježio prvu obljetnicu, imaju jedan veliki cilj

Ingrid Šestan Kučić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Želimo biti znanstvena institucija s međunarodnom reputacijom koja njeguje i potiče najviše akademske vrijednosti istraživačkog i nastavnog rada, poručila je dekanica Marina Ivašić KosSvečanom sjednicom Fakultetskog vijeća Fakultet informatike i digitalnih tehnologija Sveučilišta u Rijeci danas je obilježio prvu obljetnicu osnutka, no kako je napomenula dekanica izv. prof. dr. Marina Ivašić Kos tradicija visokoškolske izobrazbe informatičara seže daleko u prošlost i to u 1985. godinu kada je pokrenut dvopredmetni studij matematike i informatike koji je 1998. je preimenovan u Odsjek za informatiku Filozofskog fakulteta te je 2008. godine osnovan Odjel za informatiku Sveučilišta u Rijeci, koji je prije godinu dana prerastao u Fakultet informatike i digitalnih tehnologija.


Žele međunarodnu reputaciju


– Želimo biti znanstvena institucija s međunarodnom reputacijom koja njeguje i potiče najviše akademske vrijednosti istraživačkog i nastavnog rada na području informacijskih i komunikacijskih znanosti i računarstva u cilju razvoja gospodarstva i ostvarivanja dobrobiti društvu u cjelini, poručila je dekanica.

U tom je kontekstu poseban naglasak stavila na promicanje znanstvene izvrsnosti i međunarodne vidljivosti, praćenje trendova i novih znanstvenih spoznaja, poticanje razvoja fakulteta kroz suradnju sa znanstvenicima u zemlji i inozemstvu na znanstvenim i stručnim projektima, kao i poticanje razvoja fakulteta kroz interdisciplinarnost i suradnju na znanstvenim projektima i nastavnim programima sa znanstvenicima iz drugih kompatibilnih područja znanosti, ali i promicanje cjeloživotnog obrazovanja i razvoj specijalističkih studija, promociju STEM područja te transfer znanja lokalnoj zajednici i suradnju s gospodarstvom.


Foto Marko Gracin


Fakultet danas broji sedam katedri, pet laboratorija i 30 djelatnika, a među smjernicama za budući rad izv.prof.dr. Ivašić Kos istaknula je i privlačenje stranih strudenata te internacionalizaciju studijskih programa i veću uključenost studenata u rad fakulteta.


Surađuju s 31 tvrtkom


Dodajući da je taj fakultet prošle akademske godine brojio 428 studenata prodekan za nastavu doc. dr. Vanja Slavuj istaknuo je da osim što nastavnici te ustanove izvode vlastite studijske programe sudjeluju i u realizaciji nastave na drugim fakultetima, a posebno se osvrnuo na studentsku praksu istaknuvši da su prošle akademske godine po prvi put praktična znanja i vještine u tvrtkama stekli i studenti preddiplomskih studija.


Fakultet trenutno surađuje s 31 tvrtkom, a ta će se suradnja prema najavama prodekana nastaviti širiti.Čestitajući prvu obljetnicu osnutka fakulteta prorektorica za digitalizaciju i razvoj Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Senka Maćešić ustvrdila je da se ta visokoškolska ustanova bavi područjem koje se najintezivnije mijenja, dok je pročelnik Ureda Primorsko-goranske županije Goran Petrc zaključio da danas bez informatike i digitalnih tehnologija nije moguće zamisliti nijednu granu ljudske djelatnosti.


Nagrađeni studenti i nastavnici


Svečana sjednica Fakultetskog vijeća bila je prilika i za dodjelu nagrada najuspješnijim studentima, kao i nastavnicima za njihovu nastavnu i znanstvenu djelatnost, a nagrađeni su studenti: Benjamin Jakupović, Teo Matijašić, Rea Lacković, Andrija Gradečak, Andrija Gradečak, Armin Krivičić, Ana Petrović, Paolo Kos, Anamaria Marjanović, Ines Mržljak, Anamaria Marjanović i Ana Petrović.


Za rad u nastavi nagrađeni su nastavnici: Martina Holenko Dlab, Kristian Stančin i Dejan Ljubobratović, dok su za znanstveni rad nagrađeni: Kristina Host, Milan Petrović, Marija Brkić Bakarić, Mate Krišto, Marina Ivašić Kos, Miran Pobar, Franjo Matković i Slobodan Ribarić.


Dodjeljene su i zahvalnice institucijama i nastavnicima s kojima je Fakultet surađivao: Fakultetu za matematiku, Filozofskom fakultetu, Ekonomskom fakultetu i AIRI Centru Sveučilišta u Rijeci te prof. art. Aljoši Brajdiću, prof. dr. Sandi Martinčić Ipšić, doc. dr. Vedranu Miletiću, doc. dr. Miranu Pobru, dr. sc. Slobodanu Beligi i dr. sc. Dinu Pitoskom.