Europska noć istraživača

Exportdrvo se u petak pretvara u veliki istraživački centar: Stotinjak riječkih znanstvenika otkriva tajne svog posla

Ingrid Šestan Kučić

Noć istraživača najavile su Vedrana Mikulić Crnković, Marta Žuvić i Lea Perinić / Foto V. KARUZA

Noć istraživača najavile su Vedrana Mikulić Crnković, Marta Žuvić i Lea Perinić / Foto V. KARUZA

Manifestacija Noć istraživača namijenjena je građanima svih uzrasta, a u njoj sudjeluju znanstvenici 11 riječkih fakulteta 


RIJEKA – Stotinjak znanstvenika Sveučilišta u Rijeci na 20 znanstvenih postaja u petak će Exportdrvo pretvoriti u veliki istraživački centar, jer od 17 do 22 sata bit će održana Europska noć istraživača. Riječ je o manifestaciji koja je namijenjena građanima svih uzrasta, s posebnim fokusom na one najmlađe, a kako je na današnjoj konferenciji za novinare najavila voditeljica Centra za inovacijske inicijative Lea Perinić, u manifestaciji sudjeluju znanstvenici 11 riječkih fakulteta.


Besplatan ulaz


– Ulaz je besplatan za sve posjetitelje i sve dobne skupine, a na dvije dodatne postaje bit će predstavljeni i sveučilišni europski projekti, kao i projekti Znanstveno-tehnologijskog parka Sveučilišta u Rijeci. Paralelno uz program koji se odvija u Exportdrvu u OŠ “Rikard Katalinić Jeretov” Opatija u organizaciji Akademije primijenjenih umjetnosti odvijat će se dodatni program za učenike te škole, najavila je Perinić.
Dodajući da je cilj Noći istraživača populariziranje znanstvenih aktivnosti za sve koji nisu znanstvenici, prorektorica za studije, studente i osiguravanje kvalitete, prof. dr. Marta Žuvić istaknula je da je manifestacija namijenjena svima koji žele na jedan dan postati znanstvenici i koji žele dobiti direktan uvid u to kako znanstvenici provode svoj istraživački posao.


– Ova Noć istraživača, kao i iduća, odvija se pod okriljem projekta Blue-connect koji je jedan od 48 projekata odobrenih za financiranje putem Marie Skłodowska – Curie poziva u okviru programa Horizon Europe, a okuplja partnere iz pet glavnih obalnih gradova sredozemnog dijela Hrvatske, čija istraživanja karakteriziraju prirodni, biomedicinski, ekološki, društveni i gospodarski aspekti mora, kazala je prorektorica.


Mini Noć istraživača


Ove godine, najavila je izv. prof. dr. Vedrana Mikulić Crnković, voditeljica postaje Fakulteta za matematiku u Noći istraživača, prvi će put biti organizirana i mini Noć istraživača, i to na Cresu.


– 22. listopada u palači Moise na Cresu predstavit ćemo se s tri znanstvene postaje, a manifestacija će biti namijenjena svim građanima. Noć istraživača prilika je i za znanstvenike da pokažu svoj posao i značaj znanosti u svakodnevnom životu i utjecaj znanstvenih rezultata i istraživanja koje vidimo svakodnevno. Većina znanstvenika uživa u svom poslu i to se osjeti kroz Noć istraživača, zaključila je izv. prof. dr. Mikulić Crnković.