Tranzicijska inicijativa

Festival održivosti u parku Vladimira Nazora: Chillanje od kojeg nam ovisi opstanak

Edi Prodan

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Namijenjen je onima koji vole prirodu i teže ka jednostavnom i kvalitetnom životuZahvaljujući udruzi Tranzicijska inicijativa Rijeka i Festivalu održivosti čiji su organizator, park Vladimira Nazora u samom srcu Rijeke pretvoren je u sjajnu radionicu na otvorenom u kojoj se može saznati sve ono što je zadnjih godina, a posebno od izbijanja pandemije, postalo središnjom točkom razmišljanja većine stanovnika Zemlje: kako se u cilju opstanka vrste vratiti zakonitostima prirode.Uz brojne izložbene prostore na kojima se može mnogo toga saznati i još više spoznati, u jutarnjim su satima veliku su pažnju privukle radionice – prva je k tome bila i “cooking show” “Samoniklo jestivo bilje našeg kraja” koju je vodio Stipe Krištić, kao i ona o izradi zida od bala slame, umješavanja žbuke od zemlje i žbukanje zida, “Prirodno graditeljstvo koju je održao Goran Brumnić Mex, jedan od edukatora Akademije prirodnog graditeljstva i vrsni poznavatelj gradnje prirodnim materijalima.
Maestralan je pak na središnjem prostoru festivala bio Hrvoje Novosel, edukator biodinamičnog uzgoja koji ne samo da posjeduje znanja kako proizvoditi hranu koja liječi, nego i talent da sve to na jedna zanimljivi i sugestivan način prenese brojnoj publici.


A uz radionice koje su prošle, ili su to djelomično učinile, još ima mnogo toga što će se odvijati do 18 sati. Stoga, ne čekajte jer već u 14 sati kreće radionica “Korak po korak do zdravog kruha”, pod vodstvom Snježane Janković.


Foto galerija: Festival održivosti u parku Vladimira Nazora Foto: Sergej Drechsler


U malim grupama po 10 ljudi radit će se jednostavni raženi kruh od samo tri sastojka: brašna, vode i kvasca. Sudionici će sve potrebno dobiti na radionici, a zamješeno tijesto će ispeći – kući.


U 15 sati ide radionica “Mudrost biljaka” pod vodstvom Marte Blažević, s naglaskom na ljekovito i samoniklo jestivo bilje. Ona će također pokazati kako se dolazi do prirodnih kozmetičkih pripravaka.


Golemo zanimanje je za modalitete kompostiranja s naglaskom na maksimalno iskorištavanje kućnog bio otpada bilo je od samog otvorenja festivala, ali u vremenu od 16 do 18 sati kreće prava poslastica Festivala održivosti, radionica vrsne i popularne permakulturne dizajnerice Cvijete Biščević “Kompostiranju na kućnom pragu”.


Riječ je teorijskoj i praktičnoj radionici na kojoj će se moći saznati kako oponašajući prirodu možemo zbrinuti kuhinjske otpatke na licu mjesta, bilo u vrtu, stanu ili na balkonu.


Uz sva važna saznanja koja bi nam itekako mogla odrediti kvalitetu budućeg života, a bez apsolutnog poštivanja prirode to nam sasvim sigurno neće biti moguće, unutar parka su uređene i zone za chillanje, za odmaranje i uživanje. Naprosto, fantastična atmosfera u srcu grada.


Velike pohvale i EPK-u koji je prepoznao značaj i kvalitetu Festivala održivosti te ga je uvrstio u svoj program. Jer baš je to vid kulture koji će se nastaviti i nakon 2020. godine, kultura od čije implementacije ovisi i sam naš – opstanak.