Najavljeno

Evo što se sva planira za Dane bosanskohercegovačke kulture u Rijeci i okolici

Jakov Kršovnik

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Niz kulturnih događanja u Rijeci i okoliciKoordinacija bošnjačkih asocijacija PGŽ-a povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine organizira Dane bosanskohercegovačke kulture, odnosno kulturna događanja u Rijeci i okolici.


Promocija romana Fajke Kadrića “Udovičke zemlje” bit će u petak u 17 sati u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke, a u subotu u 18 sati u Domu hrvatskih branitelja na Viškovu  bit će predstavljen autor Ibrahim Kajan u programu Književnošću o Bosni i Hercegovini.


Mensur Ferhatović, predsjednik Vijeća bošnjačke manjine Grada Rijeke, najavio je da će promotor romana “Udovičke zemlje” biti Senad Oprašić, direktni potomak Radivoja Oprašića, koji je glavni lik u romanu.
– Radivoj Oprašić posljednji je bosanski knez koji se borio protiv Turaka i velika ličnost u srednjovjekovnoj Bosni i Hercegovini.


Drago nam je da će promotor ovoga romana biti njegov direktni potomak.


Također, u subotu, 27. 11. u 18 sati na Viškovu u Domu hrvatskih branitelja imat ćemo predstavljanje autora Ibrahima Kajana.


Tema je književnost o Bosni i Hercegovini i govorit će se o Tvrtku Kotromaniću, prvom bosanskom okrunjenom kralju.


To je kontinuitet bosanske državnosti, od srednjeg vijeka pa do danas, kazao je Mensur Ferhatović.


Ulaz na događanja se ne naplaćuje, ali je potrebno imati COVID potvrdu. O


bilježavanje Dana državnosti BiH u Rijeci započinje danas u 18 sati u HKD-u gdje svoju monodramu “Sve je do nas” izvodi glumac i direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović.