Ljubav djeci prije svega

Evo što nas sve čeka na riječkom Dječjem tjednu

Ljiljana Hlača

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Program započinje 5. listopada, završava 11. listopada, a sastoji se od radionica, izložbi, predstava, projekcija filmova, ekoloških aktivnostiI ove godine Grad Rijeka je u suradnji s udrugama i svojim ustanovama pripremio bogat program za Dječji tjedan, tradicionalnu manifestaciju koja se održava uvijek prvog tjedna u mjesecu listopadu. Ovogodišnji Dječji tjedan bit će u znaku 70. – og rođendana Društva naša djeca Hrvatske a sve pod motom “Ljubav djeci prije svega”.


Program započinje 5. listopada, završava 11. listopada, a sastoji se od radionica, izložbi, predstava, projekcija filmova, ekoloških aktivnosti – otkrili su na tiskovnoj konferenciji Tea Mičić, savjetnica za predškolski odgoj Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke, Silvija Šikić, stručna suradnica za projekte Doma mladih Rijeka, Andrea Cvitan, voditeljica Astronomskog centra Rijeka, Ana Sušić, suradnica za komunikacije i organizaciju programa u Gradskom kazalištu lutaka, Svjetlana Mazaroli-Jurišić, predsjednica Udruge Društvo “Naša djeca” te Anja Babić iz Gradske knjižnice Rijeka.


Gradsko kazalište lutaka Rijeka u Tjednu sudjeluje s predstavom Nine Mitrović naziva Flekavac, a koja govori o odrastanju jednog dječaka i prihvaćanju odgovornosti. Termini održavanja predstave su 17:30 i 19 sati, cijena ulaznice je 25 kuna, a Fekavac se daje cijeli sljedeći tjedan.
Za ekološki dio programa ove manifestacije pobrinulo se Društvo Naša djeca – pa će tako podvodom Tjedna gradom patrolirati plave patrole, pripremljen je dječji telefon 864-834 (u funkciji samo u utorak od 10 do 13 sati), mladi zaštitari okoliša oslikavat će plato Jelačićevog trga i itd.


– U petak 9. listopada krenut ćemo s natječajem “Žir – pirakanta – drača”, a ovim projektom želimo pokušati doći do zamjenskih krušarica odnosno do brašna od plodova hrasta, pirakante i drače.


Na natječaj se mogu javiti ekipno učenici osnovne i srednje škole kao i pojedinci. Uvjeti za natjecanje su – prikupiti plodove zamjenskih krušarica, pripremiti od njih brašno te ga donijeti u papirnatim ili platnenim vrećicama, otkrila je Svjetlana Mazaroli Jurišić.


– Zaprimanje brašna bit će 10. studenoga od 9 do 16 sati na adresi Eko centar DND Rijeka, Jelačićev trg 1/IV. Svaka količina bit će izmjerena, a donositeljima će se dodijeliti priznanja. Cilj ove aktivnosti je stvoriti rezervnu količinu brašna koja će se moći upotrijebiti za izradu krušnih proizvoda i njegovu podijelu najpotrebitijima.


Osim toga želi se educirati djecu i odrasle da nauče upotrebljavati nekonvencionalne izvore iz prirode u svakodnevnoj prehrani odnosno da obogate prehranu zdravim izvorima iz prirode, istakla je Mazaroli Jurišić.


Astronomski centar Rijeka u spomenutoj manifestaciji sudjeluje s programima Safari Sunčevim sustavom i igraonicom Potraži svoj planet (za uzrast 4-10 godina), zatim je tu show Prvi svemirski letači i Životinje u svemiru (za uzrast 6 -10 godina), pripremljeni su filmovi, a 10. listopada u 19 sati održat će se obiteljski program pod nazivom “Budućnost na Marsu?”.


Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka priključuje se s radionicom “Jutro u muzeju” (subota, 10. listopada od 9 do 13 sati), a Udruga Portić organizira natječaj u izražajnom čitanju proznih književnih tekstova pod “I ti možeš biti teta/barba pričalica”.


Gradska knjižnica Rijeka donosi radionicu robotike ali i izložbu knjiga u odjelu Stribor na temu dječjih prava. Ovo je dobra prilika da se posjeti Stribor – prije nego se zauvijek s Korza preseli u Dječju kuću.


Dom mladih Rijeka pripremio je radionice o 3D printanju, rekreativnoj vožnji bicikala, modelarskoj radionici, zatim su tu projekcije filmova, a održat će se Rinovatori – radionica koja donosi informacije o svijetu poduzetništva.


Prirodoslovni muzej Rijeka daje doprinos manifestaciji radionicom pod nazivom Budi šašavi znanstvenik. Za većinu događaja potrebna je prethodna najava jer je broj sudionika ograničen zbog pandemije. Kompletni program i detalji dostupni su na web stranicama spomenutih sudionika u programu.