Udruga Svjetionik

Evo što nas sve čeka na Prvom tjednu autizma u Rijeci i okolici

Sanja Gašpert

Pod nazivom "Živimo autizam ... svaki dan" od 1. do 7. travnja planiraju se razne sportske aktivnosti, humanitarne akcije, radionice i predavanja...Udruga Svjetionik organizira od 1. do 7. travnja Prvi tjedan autizma u Rijeci i Hrvatskoj pod nazivom “Živimo autizam … svaki dan”.


Tijekom tjedna planiraju se razne aktivnosti, koje uključuju sportske aktivnosti, humanitarne akcije, radionice i predavanja za roditelje te razne druge kreativne aktivnosti za djecu i mlade.


Održat će se na različitim lokacijama, ali sve s istim ciljem – podizanjem svijesti o autizmu. Edukacije, predavanja i radionice za roditelje će biti u potpunosti besplatne, kao i radionice za djecu, a svi predavači, izlagači i organizatori sudjeluju u potpunosti besplatno.
Na humanitarnim događajima skupljat će se donacije upravo za organizaciju ovog tjedna, a svi koji žele podržati ovaj događaj svojom donacijom, mogu to učiniti uplatom na račun HR 4123400091110883261 (opis plaćanja: donacija – Tjedan autizma).


Sve počinje u subotu u Kostreni


Program Tjedan autizma počinje u subotu, 1. travnja u Kostreni, kod ugostiteljskog objekta Me Gusta, gdje su od 10 do 12 sati najavljene likovne redionice za djecu.


Istoga dana u 11 sati na igralištu NK Halubjan u Viškovu bit će održan humanitarni nogometni turnir (kategorija U8). Dan kasnije, u nedjelju, 2. travnja u 18 sati kod Morskog Prasca na Kantridi najavljeno je događanje “Svijetlimo za autizam 3”.


U ponedjeljak, 3. travnja program “seli” u Dječju kuću u Rijeci, gdje će, od 17 do 19 sati, biti održano predavanje Maje Ivić, majke djevojčice Mije, koja ima rijedak genetski sindrom kojem je jedno od obilježja izostanak govora ili jako slab govor.


Tema predavanja je “Korištenje potpomognute komunikacije iz perspektive jedne mame”. Nakon predavanja održat će se likovne radionice za djecu i mlade.


U utorak, 4. travnja na istom mjestu i u isto predavanje “Aktivna uloga socijalnog radnika u radu s obiteljima djece s poremećajima iz spektra autizma – savjetovanje i informiranje” održat će Gordana Glušac, socijalna radnica u Hrvatskom zavodu za socijalni rad u Rijeci. Iste večeri u 19 sati u Klubu mladih u Rijeci najavljen je humanitarni kviz.


Sportske igre na Korzu


Dan kasnije, 5. travnja od 10 do 12 sati najavljene su sportske igre na riječkom Korzu, a od 17 sati u Dječjoj kući bit će održano predavanje Dubravke Anke Veršić, psihologinje, psihoterapeutkinje pokretom i plesom, s temom “Dijete u spektru, spektar u roditelju”. Iste večeri u Art kinu Dječje kuće bit će prikazan animirani film “Cvrčak i mravica”, koji će biti prikazan i dan kasnije.


U četvrtak, 6. travnja od 17 sati u Dječjoj kući Sanja Barić, mag. rehab. educ., savjetnica i licencirana floortime terapeutkinja održat će predavanje s temom “Važnost rame stimulacije djece atipičnog razvoja”, a Leonida Rupčić i Andrijana Vidović, također floortime terapeutkinje, održat će predavanje naziva “Odnosi i emocije kao srž učenja”.


Posljednjeg dana Prvog tjedna autizma, u petak, 7. travnja od 17 do 19 sati u Dječjoj kući održat će se predstavljanje stručnjaka koji u Primorsko-goranskoj županiji rade s djecom i mladima s teškoćama u razvoju. Za kraj, organizatori najavljuju i završni party za djecu i mlade s karaokama i društvenim igrama.


Sudjelovanje je besplatno, ali obavezne su prijave za sudjelovanje u aktivnostima u Dječjoj kući. Pri prijavi je potrebno napisati broj odraslih osoba i broj djece koja dolaze radi lakše organizacije.


Prijaviti se može na web stranici udruge Svjetionik, na broj mobitela 097/600 8894 ili na e-mail [email protected].