Sjajna događanja

Evo što nam sve spremaju na drugom Grobničkom frankopanskom adventu

Sanja Gašpert

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Ovaj je Advent drugačiji od drugih zbog lokacije s jedinstvenom kulisom, koju smo dopunili božićnim duhom, poručuje direktorica TZ Čavle Rea ČargonjaBrojna su adventska događanja koja obilježavaju prosinac, a jedno od najpoznatijih je svakako Grobnički frankopanski advent, čije je drugo izdanje predstavljeno na konferenciji za novinare u Kaštelu Grada Grobnika.


– Prošlogodišnje premijerno izdanje ovog Adventa svojom je jedinstvenošću i originalnošću privuklo pozornost javnosti, a ovogodišnje će izdanje nadmašiti ono premijerno.


Drugačiji od drugih


Ovaj je Advent drugačiji od drugih zbog lokacije s jedinstvenom kulisom, koju smo dopunili božićnim duhom, a kao događaj zasigurno će doprinijeti popularizaciji same destinacije, rekla je Rea Čargonja, direktorica Turističke zajednice Čavle, koja je uz Općinu Čavle organizator događanja, a čiji je pokrovitelj Primorsko-goranska županija.

Čargonja je istaknula kako će drugo izdanje ove manifestacije započeti 10. i potrajati do 18. prosinca te će ponuditi raznovrsne tematske programe.


Naglasila je kako će Grobnički frankopanski advent biti zasigurno razlogom veće posjećenosti, a samim tim i promocije kako Kaštela, tako i svih sadržaja koje ovo podneblje može ponuditi.


Također, rekla je Čargonja, u manifestaciju su se uključile brojne udruge i ugostitelji koji djeluju na području općine te je tako postignuta velika sinergija.


Advent po domaću


Isto tako, predstavila je prvo izdanje programa “Advent po domaću”, koji će se već od 4. prosinca održavati u ugostiteljskim objektima koji su pripremili i posebnu ponudu.


Grobnički frankopanski advent će posjetiteljima ponuditi bogat program, ali i posebnu gastro ponudu – sve u duhu Frankopana.Predsjednik Udruge Frankopanska straža Goran Mavrinac rekao je kako će Frankopanski advent 17. prosinca u Kaštelu okupiti sve udruge koje baštine frankopansku tradiciju na ovim područjima te se očekuje dolazak frankopanskih udruga iz Krka, Bribira te Trsata.


Mavrinac je najavio da će se toga dana održati kuhanje frankopanskog kotlića, streličarski turnir, mimohod frankopanskih postrojba i čitanje proglasa što će svakako biti atraktivno.


Sve generacije će doći na svoje


U ime Primorsko-goranske županije predstavnike medija pozdravila je pročelnica Sonja Šišić, koja je pohvalila organizaciju manifestacije s frankopanskim predznakom te naglasila kako je PGŽ manifestaciju prepoznala kao vrijednu i zato je podržava od njenih početaka.


Ideje na temu Frankopana koje postaju programi svakako su prepoznati i podržani te će tako i biti, naglasila je Šišić.Voditelj Multimedijalnog centra Putovima Frankopana – Kaštel Grada Grobnika Marijan Zidarić otkrio je dio onoga što će posjetitelji moći doživjeti na 2. Grobničkom frankopanskom adventu, uz naglasak kako će sve generacije zasigurno doći na svoje.


– Program je itekako bogat i tematski raznovrstan te će već 10. prosinca biti obilježen dječjom radionicom, a potom i rock programom u kojem će nastupiti popularni band Whiteheads.


Retro ruho i dječji advent


Sedam dana kasnije, dakle 17. prosinca, nakon Frankopanskog adventa i frankopanskih postrojbi te dječje radionice, advent oblači frankopansko retro ruho uz nastup banda Infinity, dok će program završiti 18. prosinca Frankopanskim dječjim adventom koji će najmlađima ponuditi predstavu, radionicu pisanja pisma Djeda Mrazu perom i na čakavskom dijalektu, druženje s vitezom, dolazak poštanske kočije Djeda Mraza, čitanje bajki i nastup školskog zbora, istaknuo je Zidarić.Kako se moglo čuti na konferenciji, za svaki tematski dan priprema se i posebna ugostiteljska ponuda koja će pratiti tematiku, a uz to će se uz svaki program u ponudi naći frankopanske fritule te frankopansko kuhano vino i čaj.


Naravno, cijeli će prostor biti okićen kako bi odisao adventskom čarolijom, a novost je prostor u kojem će se smjestiti jaslice te poseban photo point u zatvorenom, gdje će svi zainteresirani moći doći u posjed fotografije za uspomenu.