Međureligijski dijalog

Evo kako Rijeka obilježava Svjetski tjedan međuvjerske harmonije

Sanja Gašpert

Dijalog je odnos, učenje i upoznavanje drugoga i drukčijeg te transformacija odnosa na temelju novostečenog znanja, ističe Vedran ObućinaSvjetski tjedan međuvjerske harmonije, koji se u svijetu svake godine obilježava od 1. do 7 veljače, bit će i u Centru za međureligijski dijalog, riječkom udruženju duhovnika, teologa i stručnjaka za međureligijski dijalog, koji okuplja članove iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Egipta, Libanona, Pakistana, Sjedinjenih Država, Slovenije i Srbije.


Centar je prošlog rujna i listopada u Rijeci i Umagu održao prvi Mediteranski međureligijski forum, a ove godine će se održati i drugi takav forum, kao i nekoliko međureligijskih radionica i projekata u Hrvatskoj i široj regiji Mediterana.


– Danas se na svjetskoj razini uočava porast zloupotrebe vjerskih uvjerenja i identiteta za političke i ekstremne ciljeve. Negiraju se vjerske slobode, otimaju, zlostavljaju, zatvaraju i ubijaju klerici i redovnici.
Istovremeno, mnoge nacionalne i međunarodne organizacije pozivaju na više međureligijskog dijaloga kao oblika dugotrajnog doprinosa pozitivnom miru koji nije ni uvjeravanje drugih u svoje vjerske istine (prozelitizam), stapanje raznih religija u jednu (sinkretizam), ni jednostavan pluralizam.


Dijalog je odnos, učenje i upoznavanje drugoga i drukčijeg te transformacija odnosa na temelju novostečenog znanja.


Nadamo se da će i ovaj Svjetski tjedan međuvjerske harmonije potaknuti vjerske zajednice na više dijaloga, zajedničkog djelovanja u svrhu mira i ispunjenja osnovnih vjerskih postulata, ističe Vedran Obućina, predsjednik Centra za međureligijski dijalog.


Svjetski tjedan međuvjerske harmonije je Općoj skupštini UN-a 2010. godine predstavio jordanski kralj Abdulah II.


Temelji se na inicijativi Zajednička riječ iz 2007. godine, koja poziva kršćanske i muslimanske vođe na dijalog temeljen na zajedničkim vjerskim zapovijedima – ljubav prema Bogu i ljubav prema bližnjem, bez kompromitiranja vlastitih vjerskih uvjerenja.