Događanje

Evo kako je Fakultet zdravstvenih studija u Rijeci obilježio 35. obljetnicu Erasmus projekta

Ervin Pavleković

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Uz opće informacije o Erasmusu, predstavilo se i dosadašnje rezultate Erasmusa na tome fakultetu, kao i novitete u tome programu za razmjenuNa Fakultetu zdravstvenih studija u Rijeci danas je obilježena 35. obljetnica Erasmus projekta, u sklopu čega su nastavnici, vanjski suradnici i studenti toga fakulteta, kao i gostujući nastavnici i studenti koji trenutno borave na Fakultetu, predstavili svoja iskustva.


Uz opće informacije o Erasmusu, predstavilo se i dosadašnje rezultate Erasmusa na tome fakultetu, kao i novitete u tome programu za razmjenu.


Prema riječima Željka Jovanovića, izv. prof. dr. sc., Erasmus koordinatora i prodekana za poslovne odnose, znanost i međunarodnu suradnju Fakulteta zdravstvenih studija, Erasmus je jedan od najvažnijih programa koji podupire obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport u Europi, a FZSRI sudjeluje u njemu od samih početaka.


Zanimljivi diljem Europe
– Želimo pokazati kakva su iskustva studenata koji su bili na praksi, kao i nekoliko studenata koji su trenutno na našem fakultetu.


Trenutno imamo sedmero studenata koji su ovdje iz Turske, imamo studenticu iz Poljske, dvije studentice iz Češke koje su na studiju, četiri studentice iz Portugala i jednu profesoricu iz Češke, što pokazuje da je i naš fakultet zanimljiv diljem Europe, a to nas posebno veseli.


Naš je cilj da povećamo izlaznost i naših studenata na sveučilišta diljem Europe, tako da ćemo također predstaviti i iskustva naših studentica koja su ove godine bila u Mariboru, rekao je Jovanović.


O “35 godina Erasmusa i Sveučilište u Rijeci” govorila je Patrizia Pelčić, stručna savjetnica Centra za međunarodnu mobilnost Sveučilišta u Rijeci, “Osvrt na protekle godine Erasmusa na FZSRI” dala je Erasmus koordinatorica za razdoblje 2014. – 2022., prof. dr. sc. Štefica Dvornik, a o Erasmus+ projektu govorila je doc. dr. Aleksandra Stevanović.


Podijelili svoja iskustva


Studenti, nastavno i nenastavno osoblje Fakulteta zdravstvenih studija koji su u sklopu Erasmusa boravili u drugim zemljama podijelili su svoja iskustva, a svoja su iskustva također podijelili i dolazni studenti i nastavno osoblje koji su boravili ili trenutno borave na tome Fakultetu, u sklopu Erasmusa.


Kako je predstavljeno, u Erasmus i Erasmus+ programu Fakultet zdravstvenih studija sudjeluje još od 2014. godine, kad i fakultet postaje jedna od sastavnica Sveučilišta, a u periodu od 2014. do 2020. godine u sklopu Erasmusa na Fakultet su došli studenti iz raznih zemalja, iz Poljske, Slovačke, Češke, Portugala i Turske, među kojima najviše studenti sestrinstva i fizioterapije, no i drugih studijskih programa.


Trenutno na Fakultetu borave i studentice Klara Mokrošova i Anežka Tučkova iz Češke koje su svoj dosadašnji boravak ocijenile pozitivnim, kao dragocjeno iskustvo boravka u drugoj zemlji i u drugom obrazovnom sustavu, što podrazumijeva i poneke kulturološke razlike, čime je njihovo iskustvo, rekle su, još vrjednije.


Bilo je riječi i o Erasmus+ programu kojim se podupiru obrazovanje, osposobljavanje, mladi i sport u razdoblju od 2021. do 2027. godine, a usmjeren je na socijalnu uključenost, zelenu i digitalnu tranziciju te promicanja sudjelovanja mladih u demokratskom životu.


Proračun iznosi oko 26, 2 milijarde eura, što je dvostruko više nego što je bilo predviđeno za prethodni program 2014. – 2020. godine.