MIPRO 2022

Ericsson Nikola Tesla otvara ured u Rijeci: “Imamo velike planove, otvorit ćemo brojna radna mjesta”

Vladimir Mrvoš

Gordana Kovačević / Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Gordana Kovačević / Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Planiramo u Rijeci otvoriti brojna radna mjesta te dodatno osnažiti ionako kvalitetnu suradnju s akademskom zajednicom i lokalnom samoupravom, rekla je direktorica Ericssona Nikola Tesla Gordana KovačevićOPATIJA – Razvoj novih tehnologija i digitalizacija ključ su konkurentnosti svakog gospodarstva i prilika za daljnji razvoj, ali i za stvaranje novih radnih mjesta, rekao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković jučer u Opatiji na međunarodnom skupu za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju, elektroniku i mikroelektroniku MIPRO 2022, koji se do 27. svibnja održava u Opatiji.


Ministar Butković naglasio je kako je Vlada prepoznala izazov razvoja brzog i ultrabrzog širokopojasnog pristupa i donijela Nacionalni širokopojasni plan, čiji su dio i Okvirni nacionalni program razvoja širokopojasne pristupne infrastrukture te Nacionalni program razvoja širokopojasne agregacijske infrastrukture, u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja.


Upravo kroz ta dva programa Hrvatska će, uz pomoć europskih sredstava, nastaviti razvijati pristup širokopojasnom internetu, a već sada se diljem Hrvatske provode projekti izgradnje infrastrukture širokopojasnog pristupa, kao osnovnog preduvjeta ravnomjernog razvoja svih krajeva Hrvatske, kazao je ministar mora, prometa i infrastrukture.


Ekonomija “online”
Predsjednica kompanije Ericsson Nikola Tesla Gordana Kovačević najavila je da će ta kompanija u Rijeci uskoro otvoriti svoj ured s mogućnošću zapošljavanja većeg broja stručnjaka. To znači da će nakon Zagreba, Splita i Osijeka i Rijeka dobiti priliku pozicionirati se u području razvojno-istraživačkih aktivnosti u kojima Ericsson Nikola Tesla s velikim uspjehom globalno sudjeluje već nekoliko desetljeća.


– Planiramo u Rijeci otvoriti brojna radna mjesta te dodatno osnažiti ionako kvalitetnu suradnju s akademskom zajednicom i lokalnom samoupravom, rekla je Kovačević i naglasila da su zaposlili već nekoliko ICT stručnjaka, a u završnoj su fazi uređenja prostora i službenog otvorenja ureda.


Predsjednik MIPRO-a Vedran Mornar istaknuo je da je nakon dvije godine pandemije MIPRO ponovo vraćen u svoje redovito izdanje, ali i to da je pandemija pokazala kako je baziranje gospodarstva samo na jednoj važnoj gospodarskoj grani, poput turizma, pokazalo svoje nedostatke, jer da se turizam ne može odvijati »online«, te da se pokazalo da je razvoj ICT djelatnosti važan za razvoj cijelog društva.


U sklopu svečanog otvaranja održana je plenarna rasprava »Pametna i zelena Hrvatska – kako je ostvariti?«. Panelisti Hrvoje Balen iz HUP ICT, Nena Dokuzov iz Ministarstva za gospodarski razvoj i tehnologiju Republike Slovenije, Gordana Kovačević iz Ericssona Nikola Tesla, Božidar Poldrugač iz Končar Elektroindustrije, Velimir Srića s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, Slavko Vidović iz InfoDoma grupa i Ernest Vlačić iz TIV Energije i Okoliša pokušali su dati odgovor na pitanje kako povezati i razvijati tehnologiju, ali ne i ugroziti okoliš.


Zlatko Komadina, Eris Margeta Kurdali, Oleg Butković / Foto: V. MRVOŠ


Novo gospodarstvo


Moglo se čuti da se EU i Hrvatska nalaze u fazi važnih strateških odrednica definiranih u »Pametnoj i zelenoj strategiji«. Stvaranje novog gospodarstva i tržišnog prosperiteta jedino je moguće brzim i kvalitetnim prilagodbama novim trendovima, ali i održivim razvojem. Gospodarski rast uvjetovan je ograničenim prirodnim resursima, a posljedica toga je kriza prirodnih resursa uz nestašicu sirovina i povećanje cijena, što se ovih dana pokazuje s naftnom krizom, odnosno problemima s opskrbom prirodnim plinom.


Ovogodišnji skup sastoji se od plenarnog dijela, pozvanih predavanja, pet radionica, okruglog stola, dva seminara, 15 savjetovanja i izložbe. Upravo je na izložbi izloženo nekoliko rješenja modela pametnog grada.


Tako je HEP predstavio vlastito ulaganje u ELEN mrežu javnih punionica. HEP sudjeluje i u projektima koje sufinancira EU iz istog područja, a u izložbenom prostoru prikazao je područje elektrifikacije prometne infrastrukture u kreiranju učinkovitih i održivih gradova.


Umjetna inteligencija u potrazi za influencerima

Regionalni infocentar za mlade Rijeka svake godine na izložbi predstavi jednu novu tvrtku, a ove godine to je bila HYPEFY »Influencer Platform for Businesses«. Mlada tvrtka prezentirala je kompletno influencer marketing rješenje za tvrtke, koje potpuno automatizirano obavlja cijeli proces »influencer« marketinga. Inovativno rješenje pokazuje kako umjetna inteligencija nalazi idealne influencere, korištenjem psihološkog profila kupca, a izrađuju se video i grafički materijali u optimalno vrijeme za maksimalni doseg i interakciju.


– Novim rješenjima znatno se povećava doseg i angažman potrošnje u odnosu na tradicionalni plaćeni marketing, čak i onih influencera koji nemaju veliki broj pratitelja, objasnio nam je Eris Margeta Kurdali iz tvrtke HYPEFY.