Uspjeh riječke obrazovne ustanove

Danteu Erasmus akreditacija: Besplatne edukacije za 540 građana kroz 33 EU projekta

Ingrid Šestan Kučić

Učenje stranih jezika kroz metodiku »potpunog fizičkog odgovora«

Učenje stranih jezika kroz metodiku »potpunog fizičkog odgovora«

Akreditacija znači da se Dante u dijelu natječaja više ne mora javljati i prolaziti evaluaciju projekta, već će im sredstva biti doznačena za provedbu projekta od 2021. do 2027. Posljedica toga bit će cijeli niz neformalnih besplatnih edukacija za građane, kao i mogućnost besplatnog usavršavanja u inozemstvuRIJEKA – U godini u kojoj obilježava 30. obljetnicu djelovanja, Ustanovu za obrazovanje odraslih Dante EU komisija odabrala je kao ustanovu koja je dobila akreditaciju Erasmus 2020. u području odgoja i općeg obrazovanja, strukovnog obrazovanja i osposobljavanja i obrazovanja odraslih. Svega pet hrvatskih ustanova iz područja obrazovanja dobilo je akreditaciju kojom se potvrđuje da je podnositelj zahtjeva izradio plan za provedbu visokokvalitetnih aktivnosti mobilnosti u okviru razvoja svoje organizacije, a akreditacija im omogućuje i pojednostavljen pristup izvorima financiranja iz Ključne aktivnosti 1 u sklopu budućeg programa (2021. – 2027.).


Konkretno, kaže ravnatelj Dantea Andrej Marušić, to znači da se ta ustanova u jednom dijelu natječaja više ne mora javljati i prolaziti evaluaciju projekta, već da će im sredstva biti doznačena za provedbu projekta od 2021. do 2027. godine. Posljedica toga bit će cijeli niz neformalnih besplatnih edukacija za građane, kao i mogućnost da građani besplatno odlaze na usavršavanja u druge europske zemlje. Već sada Dante ima aktivna 33 europska projekta u okviru kojih građani polaze besplatne edukacije iz različitih područja. Ukupna vrijednost projekata premašuje 10 milijuna kuna, što je za 540 građana donijelo potpuno besplatne edukacije.


Implementacija VR tehnologije u učenju jezika


Ustanova Dante mentor je i u projektu »V4LL« koji se bavi primjenom VR tehnologije u obrazovanju. Kroz taj projekt razvit će se inovativna platforma za izvođenje grupnih jezičnih vježbi u učionici, što će pružiti priliku polaznicima da vježbaju ciljni jezik na potpuno interaktivan način, oponašajući ustaljenu metodiku »potpunog fizičkog odgovora«. Ovakva metodika nikad ranije nije bila korištena u učenju jezika. Ovi će alati povećati učinkovitost učenja jezika kroz jačanje motivacije polaznika, povećanje komunikacijskih kompetencija i usredotočenosti na određene detalje te poboljšanje kognitivnih vještina.
– Projekt se realizira u suradnji sa splitskim Učilištem Jantar, a konačni rezultat bit će inovativni VR alat za učenje jezika. Aktivnosti će također uključivati i testiranje našeg proizvoda u različitim edukativnim ustanovama, dok će se pomoćne aktivnosti sastojati od obuka nastavnika i drugih događanja, pojašnjava Marušić.
Implementacija VR tehnologije u učenje jezika otvara neograničene mogućnosti dizajniranja novih vježbi i nastavnih materijala, a Dante očekuje da će se nakon završetka projekta njihovi alati primjenjivati u mnogim školama jezika širom EU-a te vjeruje da će to potaknuti daljnji razvoj VR alata za učenje jezika.


Novi modeli
 


– Otkako smo se osnovali pa do 2009. godine bavili smo se isključivo podučavanjem jezika, a onda smo počeli ulaziti u EU projekte i stekli više od 100 partnera diljem Europe s kojima smo odradili više od 650 mobilnosti. Kroz EU projekte shvatili smo koliko je neformalno obrazovanje bitno te da građanima možemo ponuditi različite besplatne edukacije. Trenutno imamo aktivna 33 projekta i svaki od tih projekata nudi besplatnu edukaciju građanima. Koordinatori smo dvaju projekata, a jedan od njih je karijerno savjetovanje. Projekt se financira kroz Europski socijalni fond, a rezultirao je formiranjem karijernog centra, objašnjava Marušić.


Andrej Marušić / Foto S. DRECHSLER

Andrej Marušić / Foto S. DRECHSLER


 


Cilj je tog projekta, dodaje, poboljšati i razviti nove modele kojima će podržati odraslu populaciju primorsko-goranske regije u karijernom savjetovanju. Korist za lokalnu zajednicu od tog projekta bit će smanjen broj socijalno isključenih odraslih osoba iz cjeloživotnog učenja kojima će se pomoći u integraciji u društvo i poslovni svijet, jer cilj je korisnika usmjeriti na određeni program i spojiti ga s tržištem rada. Upravo je to cilj i projekta »BOOKIRAJ(SE)!« kroz koji trenutno 50 korisnika pohađa edukaciju za osposobljavanje i usavršavanje voditelja e-bookinga i prodaje, a krajnji cilj projekta je pridonijeti rastu zapošljavanja pripadnika ranjive skupine te usmjeriti aktivnosti na unapređenje vještina i znanja osoba starijih od 54 godine i osoba s invaliditetom kako bi se lakše integrirali na tržištu rada turističkog sektora.


 Značajniji projekti


 


Među značajnije projekte Marušić ubraja i projekt »CHIC in Action!« koji se bavi učenjem stranih jezika kroz kulturu, kao i projekt suoačavanja sa strahom od javnog nastupa te projekt »FLOW« koji se bavi financijskom pismenošću žena koje nisu zaposlene i nisu u sustavu obrazovanja. Primarni je cilj projekta osmisliti i razviti nove obrazovne materijale i resurse usmjerene na aktiviranje 15 polaznica te pružanje podrške u izgradnji njihovih vještina i kompetencija u svrhu reintegracije u obrazovanje, aktivno građanstvo ili zapošljavanje. U tom projektu Ustanova Dante ima ulogu mentora, kao i u projektu koji se razvija u suradnji s Gradskom knjižnicom Rijeka, a usmjeren je na stariju populaciju.


Ustanova Dante

Ustanova Dante– Riječ je o projektu poticanja digitalnog čitanja kod starije populacije, a edukacija će također za 15 polaznika biti besplatna. Imamo razvijenu suradnju i s Udrugom umirovljenika čiji članovi dolaze kod nas na edukacije, kao i sa Zavodom za zapošljavanje, kaže Marušić.
Ustanova radi i na projektu preporuka obrazovnih politika, a u Dante se dolazi i zbog besplatne edukacije iz medijske pismenosti, zdravstvene pismenosti, osnova financijske pismenosti, menadžmenta u obrazovanju odraslih, rješavanja sukoba, stilova učenja, metoda rada u obrazovanju odraslih i niza drugih edukacija.