Bitka se nastavlja

Epidemija u PGŽ stagnira, ali očekivano poboljšanje još uvijek nije stiglo: “Pritisak na bolnicu je velik”

Barbara Čalušić

Foto Nel Pavletić PIXSELL

Foto Nel Pavletić PIXSELL

Procjena naših kirurga i anesteziologa jest da je cjeloviti operativni program smanjen na 60 posto što je u ovim okolnostima još uvijek dosta dobro, istaknuo je šef KBC-a Alen RužićRIJEKA – U Primorsko-goranskoj županiji jučer je potvrđeno 277 novih slučajeva zaraze koronavirusom na sveukupno 1.171 obrađen test. Broj aktivnih slučajeva iznosio je 2.916, a udio pozitivnih među sveukupno testiranima iznosio je 23,7 posto. Radi se o vrlo sličnim brojevima kakvi su u PGŽ-u zabilježeni i prošlog utorka po čemu bi se moglo zaključiti da epidemija u našoj županiji trenutačno stagnira, ali su brojevi i dalje vrlo visoki.


U KBC-u Rijeka jučer se liječilo nešto manje bolesnika pozitivnih na COVID-19 nego što je to bilo prije tjedan dana.


Na liječenju je bilo 210 osoba, od čega ih se na respiratoru liječilo 13. Preminulo je petero pacijenata, a u opatijskoj Thalassotherapiji liječilo se 28 pacijenata.
Prof. dr. Alen Ružić, ravnatelj riječke bolnice u kojoj se trenutačno liječi oko deset posto ukupno hospitaliziranih bolesnika u Hrvatskoj, kaže da je stanje stabilno, ali da do poboljšanja epidemiološke situacije još uvijek nije došlo.


– Ne bih rekao da je situacija sve ozbiljnija, ali bih rekao da se očekivano poboljašanje još nije dogodilo. Stanje je stabilno. Broj ukupno hospitaliziranih jučer je 210, a od toga je 28 COVID-pacijenata u intenzivnoj njezi. Njih 13 liječi se na respiratoru i petero je, nažalost, preminulih. To je statistika koja još uvijek govori da je pritisak na bolnicu velik i da je stanje ozbiljno. Ovo su podaci koje prikupljamo svako jutro, a iza objave tih brojki već smo imali određene otpuste pa je tako sedmero bolesnika nakon 15 dana premješeteno u Thalassotherapiju Opatija.


Mi kontinuirano imamo dovoljno kapaciteta i na neki je način situacija stabilna. Vjerujem da za ovaj pad koji imamo u općoj populaciji, možda mi u bolnici trebamo pričekati još koji dan da bismo osjetili kao smanjeni pritisak na bolnicu, kazao je jučer Ružić.


Još je jednom ponovio da bolnica ima dovoljno kapaciteta za sve COVID-bolesnike te da je tzv. hladni program sveden na oko 60 posto svojih kapaciteta.


– Od početka pandemije stalno se prilagođavamo i tu nema alternative. Pokrivamo COVID-odjele i formirali smo COVID-timove za koje u svakom trenutku i svakom terminu postoji vrhunski stručnjak unutar tog područja, a dodatni kapacitet su uz njega liječnici koji su zapravo potpora.


Na taj način racionaliziramo i osiguravamo da cijeli onkološki i hitni program idu dalje te da redovni program ide, ja bih rekao usporeno, ali procjena naših kirurga i anesteziologa jest da je cjeloviti operativni program smanjen na 60 posto što je u ovim okolnostima kad imamo šest plus dva COVID-odjela, koji iziskuju velik broj kadra u jednoj smjeni, još uvijek dosta dobro, istaknuo je Ružić.