Potpisan ugovor

Energetska obnova Doma kulture u Čavlima počinje 10. veljače

Sanja Gašpert

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLERČAVLE  Sljedeći ponedjeljak, 10. veljače, počinje realizacija projekta energetske obnove Doma kulture u Čavlima što je, ustvari, prva faza cjelokupnog projekta obnove ovog objekta koja je ukupno, s građevinskim radovima, dokumentacijom i nadzorom vrijedna 4,5 milijuna kuna.


Ugovor o izvođenju radova u Čavlima su potpisali načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić, Damir Vidak, predstavnik V.D.I. d.o.o. Rijeka, izvođača radova i Zoran Dragin, nadzorni inženjer iz Centurio d.o.o. Rijeka, u nazočnosti Zlatana Cuculića iz Općine Čavle, koji će biti koordinator projekta.


– Prva faza ovog kapitalnog projekta koji se dijelom sufinancira sredstvima EU-a obuhvaća energetsku obnovu, odnosno uređenje fasade, novu stolariju i novi krov. U unutrašnjost će se kompletna rasvjeta zamijeniti novom energetski učinkovitom led rasvjetom. Rezultat energetske obnove bit će novi vizualni identitet zgrade te ušteda od 70 posto u energentima. Radovi počinju odmah nakon zvončarske simfonije, sljedeći ponedjeljak, a prema ugovoru, rok izvođenja je 180 radnih dana, što znači da bi radovi mogli biti završeni najkasnije do kraja tekuće godine. Ukupna vrijednost projekta je 4.550.989,72 kuna, a od toga je 1.551.216,41 kuna sufinancirano bespovratnim sredstvima EU-a iz Europskog fonda za regionalni razvoj, sukladno ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava koji je Općina Čavle potpisala 23. travnja 2019. godine s Ministarstvom graditeljstva i prostornoga uređenja te Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kao posredničkim tijelima tijekom provedbe projekta u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. U sklopu Javnog poziva za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2019. godinu raspisanog od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova europske unije, Općina Čavle osigurala je sredstva u iznosu od 1.320.147,85 kuna. Ostatak iznosa financira Općina Čavle kreditnim zaduženjem, kazala je načelnica Cvitan Polić. Dodala je kako je drugom fazom, ukupno vrijednom 2,5 milijuna kuna, koja će vjerojatno početi sljedeće godine, planirana zamjena kotlovnice i sustava grijanja i ventilacije.