Reagiranje

Emina Višnić o kaznenoj prijavi: ‘Prejudicirana je odluka koja tek predstoji’

Prije svega, naslov članka, donesen bez upitnika, u izjavnoj formi, direktno sugerira i prejudicira bilo kakvu odluku koja u ovom postupku tek predstojiMolim Vas da temeljem Zakona o medijima i Zakona o elektroničkim medijima objavite ispravak članka objavljenog u Novom listu 28. svibnja 2020. na stranici 4. pod naslovom »Rijeka 2020 pogodovala tvrtki iz Novog Sada« koji potpisuje novinarka Orjana Antešić.


Prije svega, naslov članka, donesen bez upitnika, u izjavnoj formi, direktno sugerira i prejudicira bilo kakvu odluku koja u ovom postupku tek predstoji. Naime, Rijeka 2020 nije pogodovala tvrtki iz Novog Sada, niti je drugačije utvrđeno, a prijava o kojoj je policija izvijestila ni jednim slovom ne spominje tvrtku Rijeka 2020. Čak i da se radi o Rijeci 2020, odnosno članovima povjerenstva u konkretnom postupku nabave, podnošenje prijave Državnom odvjetništvu ne znači da je ikakav zaključak donesen, a kamoli da je donesena presuda.


Odgovorno i precizno
Bez obzira na to, ovim naslovom Novi list se postavlja iznad svih nadležnih institucija pravne države i već sam donosi presudu, odnosno predstavlja se, valjda, glavnim prosudbenim tijelom u ovoj temi. Budući da Novi list, niti novinarka Antešić to nisu, molim Vas da ispravite naslov navedenog članka jer on nikako ne odgovara istini.


Nadalje, novinarka u članku otvara temu tobožnjeg »kašnjenja« u raspisivanju i okončanju natječaja u ovoj nabavi te navodi da od Rijeke 2020 nije dobila »nikakav smisleniji odgovor«. To nije točno jer novinarka ovo pitanje sada nije ni postavila, a kada je o tome pitala i pisala u veljači ove godine, dobila je odgovor da je natječaj raspisan na vrijeme, tri mjeseca prije realizacije projekta i dobila je cjelovito obrazloženje radnji koje su prije raspisa ovog natječaja poduzete.


Nadalje, u članku je potpuno netočno navedeno da je Rijeka 2020 »vrlo rastezljivo shvatila odluku DKOM-a«. Naime, po dovršetku rješavanja postupka žalbe koju je uložila Eldra, krajem siječnja 2020., Državna komisija je Rijeci 2020 2. siječnja odobrila nastavak postupka i ugovaranje posla, a zatim je 6. veljače, povodom žalbe tvrtke ELDRA, objavila rješenje kojim je naložila Rijeci 2020 ponovno postupanje u postupku ocjene ponuda, što je Rijeka 2020 i učinila, i to nimalo rastezljivo ili ležerno, već posve odgovorno i precizno – sve prema uputama DKOM-a.


DKOM naložio ispravke


Dakle, DKOM nije poništio natječaj i samu nabavu, već naložio ispravke u postupku ocjenjivanja ponuda. Uvažavajući pravno shvaćanje i primjedbe DKOM-a izvršen je ponovni pregled i ocjena ponuda te je utvrđeno da ponuda tvrtke Studio Berar rental u potpunosti zadovoljava uvjete iz Dokumentacije o nabavi te da je prema kriterijima za odabir ocijenjena kao ekonomski najpovoljnija ponuda. Daljnjih žalbi u ovom postupku nije bilo, niti je Državna komisija izdala ikakva daljnja rješenja Rijeci 2020, bilo o poništenju ponovne odluke, bilo o poništenju samog natječaja.


U tom smislu, netočno je i da postoji ikakvo pitanje »na koje ni dan danas nema odgovora« jer svi su odgovori sadržani u javno dostupnoj i objavljenoj dokumentaciji na Elektroničkom oglasniku javne nabave pa ih je novinarka mogla ondje pronaći i redom pregledati, navodi se u reagiranju koje potpisuje Emina Višnić, direktorica Rijeke 2020.