Obilazak oštećene kuće u Sisku

Ekspertni tim Općine Čavle: Dom Melanije Hobor uskoro ide u obnovu

Edi Prodan

Melanija Hobor sa kćerima / Foto Marko Gracin

Melanija Hobor sa kćerima / Foto Marko Gracin

Moram izraziti oduševljenje ljudima u Sisku – oni su samoinicijativo popravili Melanijin krov kako ne bi došlo do daljnjh oštećenja unutrašnjosti, naglasila je Cvitan Polić po povratku iz SiskaČAVLE – Iznimno zadovoljan vratio se iz Siska višečlani ekspertni tim koji je oformila općinska načelnica Čavala Ivana Cvitan Polić kako bi se što je prije moguće pristupilo sanaciji obiteljske kuće Melanije Hobor nakon potresa zajedno sa svojim dvjema kćerima stanovnice najprije Svilnog, danas Mavrinaca.– Iznimno zadovoljstvo znači da je naša stručna građevinska ekipa u cijelosti snimila kuću i detektirala sve nedostatke. Jednako tako, mjerenjima je ustanovljeno kako nije došlo do oštećenja koja bi tražila veće sanacije, bolje rečeno rušenja pojedinih sekcija kuće čega smo se svi pribojavali. Kako je naime utvrđeno, najveća oštećenja je pričinio urušeni dimnjak, no naši će stručnjaci definirati kako ga na najbolji način sanirati. Jednako tako, moram izraziti oduševljenje ljudima u Sisku – oni su samoinicijativo popravili Melanijin krov kako ne bi došlo do daljnjh oštećenja unutrašnjosti, naglasila je Cvitan Polić po povratku iz Siska.


Ekspertni tim i Melanija Hobor u Baniji

Ekspertni tim i Melanija Hobor u BanijiZadovoljna, ali i dalje zabrinuta je i sama Melanija Hobor. Ona se prvi put nakon skoro mjesec i pol dana vratila u svoju kuću. I koliko god da je sa strahom iščekivala taj susret, sve što je doživjela kao i vidjela izazvalo joj je samo – more dobrih emocija. Ponajprije susret sa susjedima koji su ih i ugostili, kao i činjenica da su s popravkom krova pokazali što uistinu znači imati dobre susjede. S obzirom na to da se u Melanijinu slučaju radi o smohranoj majci, udovici s dvjema kćerima osnovnoškolske dobi, dobar susjed je uistinu nešto najbolje što joj se nakon povratka u Sisak može dogoditi.

Kako su pak istaknuli građevinski stručnjaci Zoran Dragin iz tvrtke Centurio kao i Zlatan Cuculić, viši stručni suradnik za komunalne poslove Općine Čavle, u najkraćem će se roku napraviti troškovnik s popisom potrebnih radova kako bi se o svemu izvijestilo Općinsko vijeće Čavala. S obzirom na to da je Općina ujedno i nositelj akcije obnove doma Hoborovih, odmah nakon potresa otvorila je poseban račun za prikupljanje donacija za obnovu potresom oštećene obiteljske kuće, a broj računa nalazi se na službenoj web-stranici Općine te će ovih dana biti poslane uplatnice na kućne adrese s ciljem da se svi upoznaju s akcijom i doniraju koliko mogu.