Otjerali sile zla

Eko etno za kraj: Zvončarsko NE Marišćini

Andrej Petrak

Halubajci na tribini nosili su majice s porukom »NE deponiju uz izvor« i »DA ekološkom zbrinjavanju otpada« te izvjesili transparente s porukama »Dosta nam je deponija« i »Učinimo nešto da ne bude kasno«RIJEKA – Dok su Halubajski zvončari zaglušujućom zvonjavom tjerali zle sile s Korza i prizivali proljeće te tradicionalno zatvarali Riječki karneval, stanovnici Viškova okupljeni u Krizni eko stožer Marišćina na centralnoj su tribini odlučili cijeloj riječkoj, hrvatskoj i međunarodnoj javnosti, što je pratila kraj jubilarne 30. karnevalske povorke, odaslati jasnu ekološku poruku, kojom upozoravaju na probleme sa zagađenjem okoliša u svojoj općini.


Halubajci na centralnoj tribini nosili su bijele majice s porukom »NE deponiju uz izvor« i »DA ekološkom zbrinjavanju otpada«, te istakli velike transparente s porukama: »Dosta nam je deponija!!!« i »Učinimo nešto da ne bude kasno«.


Akciju svojih sumještana jasno je podržao dio Halubajskih zvončara, koji su se popeli na tribinu i nosili transparente. Drugi su pak zvončari uzeli transparent »Dosta nam je deponija!!!« i nosili ga u rukama prema glavnoj pozornici, s koje je tad već bio nestao riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, nakon što mu je u tradicionalnoj ceremoniji prvi karnevalist Meštar Toni vratio gradski ključ.


Pod smećem 6 posto općine
Općina Viškovo postala je poznata kao općina deponija, jer nakon što je brdo smeća, znano kao deponij Viševac, na kojem je tijekom pola stoljeća odloženo oko 1.800.000 kubičnih metara raznog otpada, konačno zatvoren, smeće Rijeke i cijelog riječkog prstena počelo se zakopavati u rupe u zemlji samo pet kilometara dalje, na lokaciji Marišćine. Zbog ove situacije tijekom cijelog ljeta trajali su prosvjedi stanovnika, što je kulminiralo višednevnom blokadom ulaza u Marišćinu.


Od obećanog »europskog sanitarnog« centra za gospodarenje otpadom na Marišćini, tvrtka Ekoplus u 11 godina, nakon utrošenih više milijuna kuna poreznih obveznika samo na plaće svojih djelatnika, uspjela je cijeli projekt dovesti u fazu – građevinske dozvole. Čak šest posto površine općine Viškovo trenutno je prekriveno odlagalištima raznog otpada.


Nije im prvi put


Halubajski zvončare Ministarstvo kulture proglasilo je nematerijalnim dobrom od značaja za Republiku Hrvatsku te su upisani u Registar kulturnih dobara Hrvatske, a uvršteni su i na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine svijeta. Ovo nije i prvi put da članovi Halubajskih zvončara upozoravaju na ekološke probleme u svojoj općini, jer još prije desetak godina podržali su prve prosvjede mještana protiv smetlišta Marišćina, izgrađenog u nekadašnjoj zelenoj oazi i vodozaštitnom području na samoj granici Viškova i Klane.


Svojevremeno su se fotografirali i pored crne jame Sovjak, kako bi upozorili na tu crnu točku velikog industrijskog onečišćenja, koja je i danas nesanirana te sadrži oko 150.000 kubičnih metara industrijskog otrova. Za nadati se je da će poruka Halubajskih zvončara ovoga puta zazvoniti u ušima odgovornih za rješavanje nagomilanih ekoloških problema i zagađenja okoliša.