Dvodnevna edukacija

Odlična suradnja HGSS-a i HGK-a: Educirani vodiči jamče siguran aktivni i pustolovni turizam

Vladimir Mrvoš

Prema Zakonu, turističke usluge aktivnog i pustolovnog turizma mogu pružati samo vodiči s certifikatom / NL ARHIVA

Prema Zakonu, turističke usluge aktivnog i pustolovnog turizma mogu pružati samo vodiči s certifikatom / NL ARHIVA

Uvjerenje koje se dobiva završetkom edukacije jedan je od priznatih certifikata za obavljanje aktivnosti s popisa aktivnosti koje se smatraju turističkim uslugama aktivnog i pustolovnog turizmaRIJEKA  Danas je počela, a sutra ispitima i podjelom certifikata završava dvodnevna edukacija za nositelje i organizatore turističkih sadržaja u prirodi, u prostorima Hrvatske gospodarske komore u Rijeci. Hrvatska gorska služba spašavanja i Hrvatska gospodarska komora i ove godine nastavili su s ciklusom dvodnevnih edukacija za nositelje i organizatore turističkih sadržaja u prirodi. Prema Zakonu o pružanju usluga u turizmu iz 2019. godine, sve tvrtke, obrti i ostale pravne i fizičke osobe koje pružaju turističke usluge aktivnog i pustolovnog turizma moraju angažirati ili imati zaposlenu osobu s odgovarajućim domaćim ili stranim uvjerenjem, odnosno certifikatom kojim se utvrđuje sposobnost i razina vještine obavljanja pojedine aktivnosti.


Snimio V. MRVOŠ

Zvonimir Miler / Snimio V. MRVOŠ


Niz predavanja


Uvjerenje koje se dobiva završetkom edukacije jedno je od priznatih uvjerenja, odnosno certifikata za obavljanje aktivnosti s popisa aktivnosti koje se smatraju turističkim uslugama aktivnog i pustolovnog turizma.Program obuke za nositelja i organizatora turističkih sadržaja u prirodi predstavio je Zvonimir Miler iz Hrvatske gorske službe spašavanja.
– Program obuhvaća predavanja iz meteorologije, sigurnog vođenja grupe na izlete i ture, procjena situacije i organizacija akcije zbrinjavanja i spašavanja te orijentacije i kartografije u teoretskom i praktičnom obliku. Polaznici su upoznati s opasnostima u prirodi i upravljanjima rizicima, kao i prvom pomoći u prirodi u teoriji, a zatim i u praksi kroz radionicu postupaka prve pomoći po grupama, pojasnio je Miler.


Potreban certifikat


Edukacija za nositelje i organizatore turističkih sadržaja u prirodi održava se već nekoliko godina u Rijeci, a budući da je interes za ovakvim edukacijama izuzetno velik bit će nastavljene i ubuduće.


Snimio V. MRVOŠ

Marko Sladić / Snimio V. MRVOŠPrema postojećim zakonskim odredbama, pravne i fizičke osobe ako pružaju usluge aktivnog i pustolovnog turizma moraju ili angažirati ili zaposliti osobu koja posjeduje domaći ili strani certifikat. Polaznici obuku ne shvaćaju samo kao obvezu, već i priliku da od iskusnih predavača nauče nešto što će im doista koristiti u poslu kojim se bave. To nam je rekao i Marko Sladić iz Omišlja, jedan od polaznika ove edukacije, a namjerava proširiti svoja znanja i baviti, odnosno voditi biciklističke ture po otoku Krku.