Otplata duga

“3. maj” ima model za namirenje preostalih vjerovničkih potraživanja. Najveću ulogu ima brodarska kuća Alpha Adriatic

Orjana Antešić

Kako neslužbeno doznajemo, u predloženom modelu namirenja vjerovnici su, ovisno o samim iznosima njihovih potraživanja, podijeljeni u nekoliko skupina, a nije teško zaključiti da je jedan dio duga, koji datira iz vremena prije sloma Uljanik grupe, predviđen za otpisRIJEKA – Uprava »3. maja«, na čelu s direktorom Edijem Kučanom, jučer je prvi put izašla službeno s prijedlogom i modelom namirenja preostalog dijela vjerovničkih potraživanja, koja ukupno iznose oko 104 milijuna kuna.


Model je predstavljen skupini najvećih vjerovnika, trećemajskih kooperanata i dobavljača, onih s iznosima potraživanja većim od pola milijuna kuna, a već danas, kako doznajemo, prijedlog će biti dostavljen i svim ostalim vjerovnicima, kojih je blizu 200.


Prema onom što smo uspjeli doznati od direktora »3. maja« Edija Kučana, plan namirenja glavnine potraživanja kooperanata i dobavljača počiva na sredstvima i dinamici otplate trećemajskih potraživanja iz predstečajne nagodbe pulske brodarske kuće Alpha Adriatic, odnosno bivše Uljanik plovidbe. Riječ je o iznosu od 47 milijuna kuna, za koje je pulski brodar preuzeo obvezu da će ih namiriti do 2026. godine.
Direktor Kučan nije želio ulaziti u detalje podastrijetog prijedloga namirenja u ovom trenutku, uz obrazloženje da je prioritet dostaviti prijedlog svim vjerovnicima kako bi se s njihove strane dobile povratne informacije i očitovanja, a sve u cilju da se do konca kolovoza sklope nagodbe o namirenju. Valja podsjetiti da dvogodišnji moratorij koji su trećemajski vjerovnici prihvatili za naplatu glavnine svojih potraživanja istječe 1. rujna. Upravo je potpis tog i takvog sporazuma o uređenju odnosa između »3. maja« i vjerovnika bio uvjet da Vlada izda državna jamstva za prvi kredit »3. maju« u iznosu od 150 milijuna kuna u ljeto 2019. godine, a iz čega su onda namirene zaostale plaće radnicima, 15 posto vjerovničkih potraživanja te priprema proizvodnje.


Sastanak s prvom grupom vjerovnika, najvećima od najvećih, barem kada su u pitanju dugovanja koje »3. maj« ima prema njima, potrajao je više od dva sata dok je kod druge grupe sve išlo brže i, čini se, glađe. Kako doznajemo, sastancima u dvorani na zapadnom ulazu u brodogradilište bio je prisutan i pomoćnik ministra gospodarstva Zvonimir Novak.


– Mislim da smo svi ostali na istoj liniji, da je cilj da »3. maj« nastavi kontinuitet proizvodnje. Iz onog što smo imali prilike čuti u direktnom razgovoru, predloženi model je prihvatljiv, ali se fokus vrtio oko sigurnosti i garancija same naplate, kazao je Kučan.


Kako neslužbeno doznajemo, u predloženom modelu namirenja vjerovnici su, ovisno o samim iznosima njihovih potraživanja, podijeljeni u nekoliko skupina, a nije teško zaključiti da je jedan dio duga, koji datira iz vremena prije sloma Uljanik grupe, predviđen za otpis.