Preventivne mjere

Dvoje talijanskih studenata u karanteni u Rijeci, bit će u samoizolaciji narednih 14 dana

Ingrid Šestan Kučić

Foto: M. GRACIN

Foto: M. GRACIN

Sveučilište je postupilo u skladu s mjerama opreza Nacionalnog stožera za zarazne bolestiRIJEKA – Na Sveučilištu u Rijeci jučer je započeo ljetni semestar što podrazumijeva povratak studenata u klupe, ali i dolazak nove generacije Erasmus studenata. Među pristiglim inozemnim studentima koji su proteklog vikenda doputovali u Rijeku je i jedna studentica iz Milana koja je u skladu s preporukama HZZJZ-a na temelju najnovijih informacija o razvoju situacije s koronavirusom stavljena u samoizolaciju u studentskom domu na Turniću. Osim nje, u karanteni je još jedan student, također iz Italije, koji se nalazi u Studentskom naselju Trsat.


Iako se talijanski studenti osjećaju dobro i nemaju nikakvih znakova bolesti, prorektor za znanost i umjetnost riječkog sveučilišta prof. dr. Alen Ružić kaže da je u slučaju studentice koja je u Rijeku stigla jučer, nakon kratkotrajnog boravka u rodnom gradu, kao i kod studenta koji je doputovao jučer, sveučilište postupilo u skladu s mjerama opreza Nacionalnog stožera za zarazne bolesti te će djevojka iduća dva tjedna provesti u izolaciji u studentskim domovima.


– Studentica ne pokazuje nikakve znakove bolesti, nije bila u kontaktu sa zaraženim osobama, no s obzirom na to da dolazi iz zahvaćenog područja, prema preporuci Nacionalnog stožera mora provesti 14 dana u samoizolaciji. Ne ide u zajedničke prostore gdje se okupljaju ostali studenti te neće prisustvovati nastavi, ali će joj se svi nastavni materijali dostavljati putem maila, kaže prorektor. Ista je situacija i sa studentom koji se nalazi na Trsatu.
Prorektor ujedno dodaje da je upravo zbog pridošlih Erasmus studenata Sveučilište jučer objavilo preporuke postupanja u odgojno-obrazovnim ustanovama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te da se strogo pridržava uputa prema kojima postoje tri kategorije studenata na koje treba obratiti pozornost, a riječ je o studentima koji dolaze iz zaraženih područja, studentima koji su bili u kontaktu s oboljelima te studentima koji imaju simptome bolesti.


– Sve aktivnosti na sveučilištu odvijaju se u skladu s nacionalnim preporukama, a od prvog dana kad je u Italiji obustavljena nastava u kontaktu smo s epidemiolozima. Također smo u kontaktu i s talijanskim konzulatom, dodaje prorektor.


U skladu s tim preporukama Sveučilište u Rijeci odgodilo je i tradicionalni Welcome day koji se trebao održati 4. ožujka te je ujedno objavljena preporuka hrvatskim studentima da odgode odlazak u zarazom zahvaćene regije.


– Sukladno obavijesti Agencije za mobilnosti i programe EU-a, Uprava Sveučilišta u Rijeci donijela je odluku o odgodi manifestacije Welcome day za dolazne Erasmus studente ljetnog semestra na kojoj se okupe svi Erasmus studenti aktualnog semestra, kaže prof. dr. Ružić.


Jučer je na riječkom sveučilištu nastavu počelo slušati 111 novih Erasmus studenata, dok je sveukupno tijekom cijele akademske godine sveučilište primilo 250 Erasmus studenata.


Trenutačno na riječkom sveučilištu boravi devet talijanskih studenata, od čega ih je troje došlo još za vrijeme zimskog semestra te su ostali i na nastavi ljetnog semestra, a njih šest u Rijeku je stiglo na ljetni semestar.