Život po preporukama

Dvije osobe u sobi, ali samo uz osiguran razmak: Provjerili smo kako se živi u riječkim studentskim domovima

Ingrid Šestan Kučić

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Zabranjeno je okupljanje u sobama te zadržavanje u hodnicima, na stubištima...RIJEKA – U studentskim domovima Sveučilišta u Rijeci trenutno je smješteno oko 150 studenata. Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je upute prema kojima uz stroge higijenske mjere u domovima treba voditi računa o držanju fizičkog razmaka između djelatnika i korisnika od 1,5 metara, a preporuka je i da u sobama boravi po jedan korisnik.


Iznimno to mogu biti dva korisnika, a nakon što se odrede parovi korisnika, treba izbjegavati njihovo miješanje. Boravak u jednokrevetnoj sobi posebno se preporučuje korisnicima s kroničnim bolestima.


Optimalan raspored


Takve upute, kaže ravnatelj Studentskog centra Rijeka Dinko Jurjević, prvenstveno se odnose na učeničke domove, dok se studentski domovi u radu oslanjaju i na te upute, ali i na upute za hotele i ugostiteljske objekte za studente i radnike te općenito na upute za poslodavce u odnosu na radnike.
– Uputa ne isključuje maksimalno dvije osobe u sobama, iako mi i nadalje, kada imamo mjesta, raspoređujemo studente optimalno. Posebno u objektu 1 Studentskog naselja »Ivan Goran Kovačić« gdje se u sobama teško može održavati razmak od dva metra.


Inače imamo obavezu nošenja maski u zajedničkim prostorima, postavili smo niz sredstava za dezinfekciju ruku, razmaknuli stolove, postavili linije na podu za razmak, kontroliramo ulaske i broj osoba u prostoru, postavili smo na više od 20 mjesta pleksiglas prepreke i slično.


U Studentskom naselju »Ivan Goran Kovačić« imamo pedesetak, a na Trsatu stotinjak studenata.


Od početka epidemije u objektima se provode stroge higijenske mjere, držimo se preporuke zabrane okupljanja, a ono što nam je teže realizirati je preporuka da svaki student ima svoj sanitarni čvor, jer na Trsatu na jedan sanitarni čvor dolazi četvero studenata, dok je u Naselju »Ivan Goran Kovačić« situacija takva da na jednom katu ima 40 studenata kojima je na raspolaganju pet tuševa i deset umivaonika.


Nešto bolja situacija je u objektu 5 gdje svaka soba ima svoj umivaonik, ali upravo zbog takve situacije maksimalna se pažnja posvećuje održavanju sanitarnih prostorija, kao i rasporedu njihovog korištenja.


Međutim, očekujemo i da će se broj korisnika domova smanjiti, jer nastava na svim fakultetima i dalje ide online i tako će ostati do kraja akademske godine, a u lipnju će se održavati samo praktičan rad studenata, pojašnjava Jurjević.


Kućni red


Prema preporukama epidemiologa, u svim zajedničkim prostorijama, koje nisu nužne za osnovne djelatnosti poput učionica, knjižnica i sportskih igrališta, također je potrebno voditi računa o propisanom razmaku, a u takvim zajedničkim prostorima neophodno je primijeniti općenite preporuke za specifične djelatnosti, poput preporuka za knjižnice i preporuka za ugostiteljske objekte.


Alternativno, takve prostorije se mogu privremeno zatvoriti, a te usluge, kao što je primjerice prehrana, osigurati u sobi korisnika. Također je potrebno u kućnom redu naglasiti da je zabranjeno okupljanje u sobama te zadržavanje u hodnicima, na stubištima te u ostalim zajedničkim prostorima koji ostaju na raspolaganju korisnicima.


Ako je moguće, preporuča se organizirati odvajanje učenika i studenata prema katovima ili paviljonima. Iako nošenje maski nije nužno, preporučuje se kod boravka i kretanja zajedničkim prostorijama doma, a posebno se preporučuje korisnicima s kroničnim bolestima.


Porastao interes za zapošljavanjem studenata


S popuštanjem epidemioloških mjera, počeo je rasti interes poslodavaca za zapošljavanjem studenata, ali taj je interes daleko od onoga koji je bio prošle godine u ovo vrijeme.


– Ovog smo svibnja izdali 35 posto ugovora manje u odnosu na prošlogodišnji svibanj.


Daleko smo od uobičajenog zapošljavanja studenata, ali ipak se vidi uzlazni trend u odnosu na prethodne mjesece. Još nema potražnje u turizmu za studentima, kaže ravnatelj Dinko Jurjević.


Ujedno dodaje i da je Studentski centar započeo s postepenim otvaranjem svojih ugostiteljskih objekata smještenih na fakultetima te se otvorila pizzeria restorana Index.


– Uglavnom se radi o otvaranju bistroa i kafe barova u kojima se mogu konzumirati pića i sendviči, a za sve djelatnike i studente Sveučilišta uveli smo mogućnost dostave gotovih jela iz restorana Kampus koji cijelo vrijeme epidemije radi, zaključuje ravnatelj.