Novo vozilo

DVD-u Bakar predan terenski pick-up

Sanja GašpertBAKAR – U Državnoj vatrogasnoj školi Hrvatske vatrogasne zajednice u Zagrebu održana je svečana primopredaja vatrogasnih vozila te je uručeno ukupno petnaest pick-up vatrogasnih vozila marke ford. Vatrogasna vozila nabavljena su temeljem ugovora o provedbi aktivnosti opremanja i osposobljavanja vatrogasnih zajednica za 2019. godinu zaključenog između Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske vatrogasne zajednice te Programa opremanja i osposobljavanja vatrogasnih zajednica za 2019. godinu. Hrvatska vatrogasna zajednica iz sredstava naknade za općekorisne funkcije šuma nabavila je za vatrogasne organizacije ukupno 75 kombiniranih i 58 pick-up vozila ukupne vrijednosti 27.536.763,85 kuna.


Novo vatrogasno vozilo stiglo je i Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Bakar, čiji predsjednik Darko Pavletić, koji je ujedno i predsjednik Vatrogasne zajednice Bakar, ističe kako će vozilo omogućiti veću mobilnost i brzinu.


– Dobili smo terensko pick-up vozilo u vrijednosti većoj od 220 tisuća kuna, koje još nismo dovezli u Bakar, nego smo ga ostavili u Ježdovcu na opremanje. Preuzet ćemo ga sljedeći tjedan te sljedeći vikend organizirati blagoslov vozila i njegovo predstavljanje građanima. Vozilo će nakon opremanja, u koje će Grad Bakar uložiti 76 tisuća kuna, vrijediti više od 300 tisuća kuna. Namijenjeno je za šumske požare, ima kapacitet 400 litara vode i dodatak za pjenu i tlak, a posebno će nam koristiti za naša brdovita područja. Njime ćemo biti mobilniji i brži te ćemo na taj način štedjeti ljude, kaže Pavletić. Dodaje kako je vozni park DVD-a Bakar trenutačno zadovoljavajući, uz novo vozilo Društvo ima i malo navalno vozilo nabavljeno vlastitim sredstvima, zapovjedno vozilo za prijevoz ljudi i opreme na brdo, kao i kombi vozilo također kupljeno vlastitim sredstvima. Bakarski DVD ima i zadovoljavajuću vatrogasnu opremu te trenutačno broji 24 operativna člana.
Grad Bakar svake godine izdvaja znatna sredstva za vatrogastvo, točnije svoju Vatrogasnu zajednicu Bakar koja broji četiri dobrovoljna vatrogasna društva – DVD Bakar, DVD Hreljin, DVD Zlobin i DVD Škrljevo.


– Nabava vatrogasnih vozila za dobrovoljna vatrogasna društva hvalevrijedan je projekt Vlade Republike Hrvatske, tim više što i Grad Bakar svesrdno podržava Vatrogasnu zajednicu Bakar. Dokazali smo to i nedavno otvorenim novoizgrađenim vatrogasnim domom za DVD Škrljevo, a ishodovali smo građevinsku dozvolu i za izgradnju vatrogasnog doma Hreljin te se nadamo kako ćemo ga izgraditi u bliskoj budućnosti uz pomoć europskih sredstava. Vrijednu donaciju vatrogasne opreme iz Njemačke nedavno je dobio i DVD Zlobin, kaže bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić.