10. Riječki filološki dani

Dvadeset godina jezičnih tema

Kim Cuculić

rvi skup održan je 1994. godine, a bijenalno okuplja vrsne filologe. Riječki filološki dani imaju dvije tematske okosnice – priloge posvećene nekoj filološkoj ličnosti ili temi vezanoj uz Rijeku i riječko područje, dok drugu tematsku nit čine jezične i književne temeRIJEKA Na Filozofskom fakultetu u Rijeci jučer su otvoreni 10. Riječki filološki dani, međunarodni znanstveni skup u organizaciji Odsjeka za kroatistiku. Na ovogodišnjem skupu, koji će potrajati do 29. studenoga, sa 72 znanstvena izlaganja sudjeluje 92 znanstvenika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Italije, Makedonije, Poljske, Slovenije i Srbije. Bit će predstavljena recentna filološka istraživanja, s naglaskom na relacijama u jeziku i relacijama u književnosti.


   Skup je otvoren plenarnim izlaganjima prof. dr. sc. Marije Turk s Filozofskog fakulteta u Rijeci, prof. dr. sc. Dubravke Sesar s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, prof. dr. sc. Macieja Czerwinskog s Jaggelonskoga sveučilišta u Krakovu te prof. dr. sc. Antonije Zaradija Kiš s Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu.


   Zatim je u Gradskoj vijećnici upriličen svečani program kojim je obilježeno 20 godina Riječkih filoloških dana. Prvi skup održan je 1994. godine, a bijenalno okuplja vrsne filologe iz zemlje i inozemstva.
Deseto jubilarno izdanje povod je za retrospektivan pogled na proteklih dvadeset godina, na koje su podsjetili dosadašnji predsjednici organizacijskog odbora Marija Turk, Diana Stolac, Irvin Lukežić, Ines Srdoč-Konestra i Silvana Vranić.


Skup je utemeljen s ciljem predstavljanja recentnih spoznaja na području književnosti i jezikoslovlja, a Riječki filološki dani imaju dvije tematske okosnice – priloge posvećene nekoj filološkoj ličnosti ili temi vezanoj uz Rijeku i riječko područje, dok drugu tematsku nit čine jezične i književne teme.


   Radovi izlagani na održanim skupovima objavljeni su u dosad devet zbornika, a za vizualni identitet Riječkih filoloških dana zaslužan je Zvonimir Pliskovac. Deveti Zbornik radova Riječkih filoloških dana predstavili su prof. dr. sc. Ivo Pranjković i doc. dr. sc. Danijela Marot Kiš te urednica prof. dr. sc. Diana Stolac, a u predstavljanju je sudjelovala i tajnica uredništva Borana Morić-Mohorovičić.


   Zbornik je podijeljen u dvije cjeline – »Književnost« i »Jezik«, a dio objavljenih radova posvećen je životu i djelu akademika Miroslava Šicela.


Druga tema devetih Riječkih filoloških dana bila je »Suvremena filološka misao«, a iznjedrila je niz radova iz jezikoslovlja, povijesti i teorije književnosti te drugih srodnih područja. Likovno oblikovanje naslovnice i zbornika potpisuje Isabella Bubola pod mentorstvom Aljoše Brajdića.