Plaža u Kraljevici

Đuri Đurino, caru carevo, a Carovo svima

Mirna Šumberac

Dodatnih sadržaja nema, ali i bez njih je dobro / Snimio Sergej DRECHSLER

Dodatnih sadržaja nema, ali i bez njih je dobro / Snimio Sergej DRECHSLER

Plaža se sastoji od šljunčanog i betonskog dijela, ima prirodni hlad, besplatan tuš i svlačioniceManje skrivene plaže uvijek su pripadale domicilnom stanovništvu ili onima koji već desetljećima dolaze na istu poziciju. Takav je slučaj i s kraljevičkom plažom Carevo, ili kako je neki zovu Carovo, koja se smjestila zapadno od dvorca Nova Kraljevica, pravokutnog kompleksa s četiri kule, rezidencije koju je 1651. godine dao izgraditi veliki Petar Zrinski, suprug Katarine Frankopan.

Foto galerija: Plaža Carovo - Kraljevica Foto: Sergej Drechsler
U svom izvornom obliku dvorac se sastojao od suterena, prizemlja i prvog kata na koji su kasniji vlasnici, isusovci, u 19. stoljeću nadogradili drugi kat.


U njegovoj blizini nalazi se i Fortica – centar za rehabilitaciju, odnosno ustanova za djecu s poteškoćama u razvoju i odrasle s invaliditetom.
Prema Carevu vodi uska i kamenita šetnica Carovo koja povezuje Kraljevicu s Bakarcem, a uz nju, između Fortice i Careva smjestila se lučica i zanimljiva vila koja je danas, nažalost, ali ne i začudo, u raspadnom stanju – bivši pansion Vila Carovo.


Igralište za djecu


Plaža Carevo sastoji se od šljunčanog i betonskog dijela, skučena je i ima prirodni hlad koji čine vegetacija i stijenje. Odmah na samom početku stepenica sreli smo zadovoljnog oca.– Lijepa je to gradska plaža i lijep ulaz u more, uređena je i ima tuševe i besplatan parking. To su prednosti. Supruga mi je iz Kraljevice. Više nam se tu sviđa nego u Crikvenici. Dodao bih jedino toalet i možda neki fast food ili štand sa sladoledima, rekao nam je Marko Marijanović.
Carevo ima besplatan tuš i svlačionice i to je sve od plažne ponude. Nema dodatnih sadržaja, no možda je baš zato i voli autohtono stanovništvo. Jedino što se za djecu nudi je malo dječje igralište, s ljuljačkama i penjalicom, koje se nalazi stotinjak metara od plaže.


Ocjena


•Pristup plaži        10
•Pristup moru        5
•Plaža               9
•Ugostiteljske
usluge               1
•Sadržaji        1
•Parkiralište        10
•Čistoća               9
•Pridržavanje
epidemioloških
mjera               10

 


Najuočljiviji dio plaže je zidić uz nju koji je ukrašen grafitima posvećenima Danu pobjede i domovinske zahvalnosti. Ispred teksta »Ponosni čuvari grada i domovine« smjestila su se tri »morska vuka« – Željko Marinac, Teodor Kučan, Marijan Milan – koja su s nama, uz naš poticaj, povela razgovor. Zaredale su se misli i opaske.


– Mi smo domaći ljudi, tu je naša plaža i to je to. Kupam se tu koliko i imam godina, tu sam rođen, tu sam se naučio i plivati.


– Ja sam iz Zagreba, svake godine malo »popunjavamo« atmosferu.


– I ja isto nisam odavde, iako sam tu već dugo godina.


– Ova godina je malo posebnija, s obzirom na cijelu situaciju, s virusima, ljudima. Nije to ona atmosfera kao što je nekad bila, no dobro, doći će kraj i ovome.


– Čujte vavik more bit bolje. More je čisto, bistro. Trebalo bi dodati još jednu kabinu za presvlačenje, i još da je jedan mali buffetić tu, da se more popit sok ili pivo i pojist sladoled.


– A, ipak je ovo zaleđe, glavna stvar je na Oštrom, a ovo je lokalna plaža, pa morate biti zadovoljni sa svime. Prošle godine ili kad već, napravljena je nova podloga, pa već malo bolje izgleda. Trebale bi možda još i rupe za suncobrane, znate one sitnice koje se baš i ne gledaju.


– Isto tako koš za smeće recimo – da je bliže.


– Prije jedno dvije godine nasuli su plažu s nekim crnim pijeskom, trebali bi malo i s onim običnim.


– Možda bi tu falio još jedan rukohvat za starije kao što je na početku plaže.


U čemu je tajna


Nakon razgovora s gospodom, okrenuli smo se k dvjema kupačicama i upitali ih što je to tako privlačno u Carevu.– More je čisto, zadovoljni smo. Svake godine tu dolazim bar dva puta i tako već više od 20 godina. Jako sam zadovoljna. Odem ili tu ili na Oštro, rekla je Kata Prahar koja dolazi iz Nove Gradiške.


Kati se pridružila Tamara Štokić Vlad koja je u naručju držala svoje djetešce.


– Muž mi je tu iz Kraljevice pa smo učestalo na moru. Super nam je zbog male djece jer nam je ujutro hlad, popodne sunce, pristupačna nam je plaža, zbog parkinga i svega. Zadovoljni smo. Bilo bi super kad bi ovdje bio neki pokretni štand s kavom, zaključila je s osmjehom.


S Careva se pruža pogled na Urinj, ne baš privlačna, ali opet impresivna vizura.