Vozila za otpis

Društvene mreže bruje o Autotrolejevim autobusima na Delti, koji su se našli na meti vandala. Provjerili smo o čemu se radi

Bruna Matičić

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Autobusi su parkirani tako da se u njih teško može ući, a u Autotroleju kažu da su fotografije objavljene na društvenim mrežama, kojima se potkrepljuje nedavni vandalizam, nastale prije gotovo pola godine i ne odgovaraju trenutačnom stanjuRIJEKA – Posljednjih nekoliko dana na društvenim mrežama pojavile su se fotografije uništenih autobusa Autotroleja koji su parkirani na autobusnom terminalu Delta i postali metom vandala.


Nekoliko slučajeva


Iz Autotroleja pojašnjavaju da su objavljene fotografije na društvenim mrežama stare, nastale prije gotovo pola godine i ne odgovaraju trenutačnom stanju. Potvrdili su da nekoliko slučajeva uništavanja autobusa jesu zabilježili, ali riječ je o vozilima koja nisu u upotrebi već su predviđena za rashod, dok su slučajevi prijavljeni policiji.


Također, objasnili su razlog smještanja autobusa na Deltu. Naime, na snazi je tijekom ljeta vrijedio promijenjeni vozni red kada dio vozila nije bio u prometu. Budući da je parking na Školjiću bio prepun, ona vozila predviđena za rashod smjestili su na autobusni terminal na Delti.
– Točno je da smo imali nekoliko slučajeva uništavanja autobusa, i to autobusa koji su predviđeni za rashod. Svi su slučajevi prijavljeni policiji na daljnje postupanje. Zašto je netko svoj bijes htio iskaliti na vozilima, bez obzira na to što je riječ o vozilima koja su predviđena za rashod, zaista ne bismo htjeli komentirati.


No treba napomenuti da su fotografije objavljene na društvenim mrežama stare nekoliko mjeseci i ne prikazuju realno stanje autobusa koji su parkirani na našem terminalu Delta, kazala je glasnogovornica KD-a Autotrolej Kristina Prijić te objasnila razlog zašto su vozila uopće smještena tamo.


– Činjenica je da vozni red, zbog situacije koja je prisutna s pandemijom COVID-19 te s obzirom na to da se nastava provodi online, realiziramo s manjim brojem vozila, koja smo smjestili na Školjiću, a stare autobuse iz tog razloga privremeno smo odložili na Deltu.


Trenutačno se na Delti nalaze samo četiri autobusa koja nisu u upotrebi te su parkirana na najmanju moguću udaljenost kako bismo smanjili mogućnost ulaska u njih.


Zbog prirode djelatnosti plato na Delti je ograđen i djelomično pokriven videonadzorom, kako je riječ o javnoj i velikoj površini koja nije u potpunosti pod našom ingerencijom, svjesni smo da to nije garancija koja u potpunosti može eliminirati vandalizme, objasnila je Prijić te istaknula kako ubrzo očekuju dolazak velikog broja novih autobusa, a što ih ujedno obvezuje da rashod starih vozila obavljaju prema planu.


Poštovati EU-odredbu


– Što se tiče vozila za rashod, treba naglasiti kako se ona rashoduju prema utvrđenom planu koji se realizira sukcesivno. Naime, uskoro, tijekom proljeća očekujemo dolazak 32 nova autobusa koji se nabavljaju putem urbane aglomeracije Rijeka i ITU programa Europske zajednice.


Upravo pravila Europske unije, a koja u ovom slučaju dodjeljuje čak 85 posto bespovratnih sredstava, nalažu da se za svako novonabavljeno vozilo mora rashodovati jedno staro vozilo. Slijedom ove odredbe mi u ovom trenutku ne smijemo rashodovati 32 stara vozila, već isključivo po dolasku novih, kaže Prijić.


Kristina Prijić ističe kako se u Autotroleju nadaju i vjeruju da će policija, ali i savjesni građani, doprinijeti da se počinitelji ovakvih i sličnih uništavanja imovine pronađu, bez obzira na štetu koju su svojim ponašanjem pričinili, bilo to devastiranje rashodovanog autobusa ili šaranje po fasadama.


Dobra namjera, ali na krivom mjestu


O slučaju uništavanja autobusa u Facebook objavi pisao je vozač Autotroleja koji je objavio fotografije i u popratnom tekstu prozvao mjerodavne tvrdnjom da se ništa ne poduzima kako bi se zaštitila imovina.


– U ovo doba pandemije i svekolikih zabrana naša mladež je našla novu zanimaciju, već mjesecima noću pustoši po autobusima Autotroleja na Delti. Trgaju se sicevi, čupaju krovni otvori, razbijaju stakla, retrovizori, aktiviraju vatrogasni aparati, puši, pije i ostavlja smeće za sobom u parkiranim busevima.


Većinom je riječ o neregistriranim vozilima, ali ima i registriranih koji uslijed smanjene potrebe stoje po nekoliko dana, pa se i oni rado koriste za vandalizam… – napisao je u vozač na Facebooku, što je izazvalo veliko zanimanje javnosti.


Iz KD Autotroleja su, između ostalog, izrazili žalost što se djelatnik za pojašnjenje nije direktno obratio njima, jer premda je u dobroj namjeri pozornost htio skrenuti na uništavanje, objavom na društvenim mrežama nije prikazao trenutačno i realno stanje.