Gradska radionica

‘Druga šansa za stvari koje će nam još trebati’: Posjetili smo riječki Riperaj

Ljiljana Hlača

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Osim dijeljenja savjeta glavnina posla otpada na popravke. Torbice, stolne lampe, ručni satovi, remeni, tosteri, mikseri, tlakomjeri, aparati za šišanje, pa čak muzički instrumenti, već čine bogatu paletu popravljenih predmeta, onih koji su dobili drugu šansu i nisu završili u smećuRIJEKA – Imam usisavač za popraviti, je li to moguće ovdje – upitala je jedna gospođa odmah s vrata ulazeći u Riperaj, gradsku radionicu za popravak pokvarenih ili oštećenih predmeta, koja je radom započela prije tjedan dana kao projekt KD-a Čistoće i Grada Rijeke, a nalazi se na adresi Ivana Zajca 20/a.


– Može se pogledati, može se vidjeti. Ništa ne mogu ovako na slijepo. Ali, napominjem, ne popravljam ja. Ja sam tu kao asistencija, a za krajnji rezultat trebat će i malo vašeg truda, odmah se u razgovor upušta majstor Zdravko koji je uz Tomislava »domar – podrška« korisnicima prve radionice u Hrvatskoj gdje je bilo kakva intervencija – besplatna!


Pravi »tajming«


To je samo jedna od situacija s kojima se osoblje Riperaja susreće, svaki dan, od otvorenja. Osim dijeljenja savjeta, glavnina posla otpada na popravke. Torbice, stolne lampe, ručni satovi, remeni, tosteri, mikseri, tlakomjeri, aparati za šišanje, pa čak muzički instrumenti, već čine bogatu paletu popravljenih predmeta, onih koji si dobili drugu šansu i nisu završili u smeću. Riječ o uslugama sitnih zahvata poput brušenja, šivanja, lijepljenja. Za zadovoljstvo korisnika ponekad je dovoljno samo otvoriti kućište aparata, saznali smo.
– Iznimno smo zadovoljni odazivom. Interes je odličan, stalno imamo posla, a reakcije građana su jako pozitivne, otkrivaju nam koordinatorice ovog projekta Bia Gec i Mirta Stipeč pri KD-u Čistoći, koje prije nego što su krenule razrađivati riječki model repaira otišle u Nizozemsku, u Amsterdam, od kuda je prije deset godina Europom krenula ova ideja.


Uređen od namještaja koji je nekad bio odbačen te dobro opremljen alatom (koji se nadopunjuje na dnevnoj bazi) i raznom opremom Riperaj ima nekoliko ciljeva iza kojih se kriju ekološko-sociološke komponente; popravkom smanjiti količine otpada (i to je jedan od načina kako možemo utjecati na klimatske promjene op.a !), promicati koheziju u lokalnoj zajednici, ali i kružno gospodarenje otpadom. Popravljanjem se štedi novac, resursi, utječe na konzumerizam te više nije potrebno kupovati alat samo radi jednokratne upotrebe.


U Rijeku je stiglo novo vrijeme za stare stvari i to u pravi tajming, jer u gradu već dugi niz godina nema obrtničkih radnji koje bi nudile takvu vrstu usluge.Mogućnost edukacije


– Još uvijek radimo na tome da građani uoče razliku između dnevnog ritma rada ovog prostora kada tu mogu doći te uz podršku naših domara popraviti predmet, ali s naglaskom da se i oni uključe u taj postupak, i tematskih radionica kada imamo posebnoga gosta majstora koji onda obavlja posebnu vrstu popravka za njih ili pruža mogućnost edukacije. Riperaj će rasti, ovo je tek početak, imamo puno ideja, a želja nam je promijeniti stav »isplati li se to popravljati«. Da, itekako da se isplati!, poručuje Bia Gec, ovom prilikom otkrivajući i neka »sitna« kućna pravila.Neka važnija su ta da ni Zdravko ni Tomislav nisu profesionalni ni ovlašteni serviseri, a zbog rezervnih dijelova i aspekta sigurnosti Riperaj ne nudi mogućnost intervencije na elektronici (televizija, mobitel ili mikrovalna pećnica). Ako je za popravak nužno nabaviti neki komad, primjerice tkaninu ili zakovicu, to je zadaća vlasnika. Riperaj ne funkcionira po principu skladišta – »ostavit ću pa ću doći kasnije po to«. Vrlo im je važan element zajedništva, druženja. Jer popravci su zabavni, poručuju u KD-u Čistoća.– Ovo mi je drugi put da dolazim i jako sam zadovoljan uslugom. Nema tu, to su pravi majstori, veli Nikola Jurić iz Rijeke. Pokazuje nam sitni problemčić na vratu ukulelea. U tandemu sve se rješava manje od minute, u samo par poteza brusilice. Za pomoć im se obratio i Martin iz Rijeke, a radilo se o potenciometaru za glasnoću na radiju koji je nešto štekao. Dovoljno je bilo par puta pošpricati sprejom za kontakt – i to je bilo to! Fora, zar ne?


Najveći interes za jabučni ocat i maslinovo ulje


U svrhu populariziranja kupovine bezambalažnih proizvoda u Riperaju se nalazi i Bert. Riječ je o posebnom aparatu koji građanima omogućuje kupnju prirodnih i kvalitetnih proizvoda kao što su ekstra djevičansko maslinovo ulje (80 kn/L), bučino ulje (70kn/L), jabučni ocat (10kn/L), vinski ocat (10kn/L), alkoholni ocat (7kn/L), biodeterdžent za pranje rublja (45kn/L), biološko višenamjensko sredstvo za čišćenje (40kn/L), biodeterdžent za pranje suđa (35kn/L) te biošampon za kosu na bazi lavande (170kn/L).Jedina je caka – donijeti ambalažu. Kako smo saznali, građani su iznimno dobro prihvatili ovaj projekt, toliko da se Bert nekim proizvodima puni gotovo na dnevnoj bazi, a najveći interes je za maslinovo ulje, ali i jabučni ocat.