Eno-gastro manifestacija

Drevni frankopanski Kaštel u Gradu Grobniku ugostio tradicionalni Dan vina

Sanja Gašpert

Maja Stepančić, dopredsjednica Udruge Palentar / Foto Ana KRIŽANEC

Maja Stepančić, dopredsjednica Udruge Palentar / Foto Ana KRIŽANEC

Ove su se godine priključili i kastavska Udruga Belica, a prvi put iz Makedonije i Tikveš Winery



GRAD GROBNIK – Drevni frankopanski Kaštel u Gradu Grobniku ugostio je tradicionalnu eno-gastro manifestaciju Dan vina, šesnaestu po redu. Uoči Bartoje, blagdana sv. Bartola, zaštitnika Općine Čavle, brojni vinari protekle su subote u konobe frankopanskog Kaštela donijeli svoja izvrsna vina. Sve ljubitelje dobre kapljice dočekala su birana vina: Coslovich Istrian Wines, Kapić Winery, OPG Plovanić vina, Vina Bažon, Vina Bernobić, Vinarija Černeka, Vina Fuhtar, Vina Vorić te brojna druga sjevernojadranska vina. Ove su se godine priključili i kastavska Udruga Belica, a prvi put iz Makedonije i Tikveš Winery.


Da se vino ne degustira na prazan želudac, pobrinula se Udruga Palentar, koja je uz grobničku palentu kompiricu posjetiteljima ponudila debrecinke i zarebrnik. U ponudi su bili i domaći proizvodi obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava – OPG Franjul donio je pršut i kobasice, a OPG-ovi Bakić i Mičetić ponudili su uvijek vrlo traženi grobnički sir. Kako bi degustiranje u izvrsnim vinima bilo moguće, posjetitelji su na info-pultu mogli nabaviti svoju degustacijsku čašu po cijeni od deset eura, koju su mogli ponijeti doma kao uspomenu. Za odličnu su se zabavu pobrinuli mladi grobnički glazbenici te grupa Fiesta.

Foto galerija: Dan vina u Gradu Grobniku 2025 Foto: Ana Križanec



 


Likovna radionica “Pinel, vino i palenta”




 


I ove je godine Danu vina dodana i umjetnička dimenzija likovnom radionicom “Pinel, vino i palenta”, koju je organizirao akademski slikar Ivan Tomečak sa suprugom Ivanom Mohar Tomečak, koja je okupila desetak polaznika, uglavnom žena, koje su kao i prijašnjih godina imale priliku slikati grobničke vedute uz pijuckanje vina. Ovogodišnja zadana tema bio je grobnički Kaštel. Dan vina organizirala je Udruga Palentar u suradnji s Općinom Čavle i Turističkom zajednicom Općine Čavle.


– Zadaće Udruge Palentar su zaštita palente kompirice i grobničkoga sira, njegovanje kulturno-povijesne baštine i promidžba turizma na Grobnišćini, suradnja s grobničkim općinama, Primorsko-goranskom županijom, Ministarstvom kulture, odgojno-obrazovnim i drugim ustanovama i udrugama, organiziranje kulturnih manifestacija i drugo. Jedna od tih manifestacija je upravo i Dan vina. Proteklih smo godina preuzeli i veliki dio organizacije Dana vina i lipote, odnosno Dana vina i pršuta, a posljednjih nekoliko godina to je Dan vina, koji u naš drevni frankopanski Kaštel donosi bogatu “vinsku kartu” prepunu sjajnih sjevernojadranskih vina, a ove godine pridružili su nam se i gosti iz daleke Makedonije, rekla je dopredsjednica Udruge Palentar Maja Stepančić.


Četiri konobe

 


Kao i prethodnih godina, posebno atraktivno posjetiteljima bilo je druženje u konobi bijelih vina, konobi crnih vina, konobi muškata i konobi po starinsku, u kojima su, uz kupljenu čašu imali priliku degustirati vina po želji. U konobi po starinsku mogla su se degustirati vina na “refužo”, a na štandu Udruge Palentar, uz ljubaznu članicu Udruge Gordanu Čargonja, i flaširana vina sudionika manifestacije. Uz degustacijsku čašu koja se nudila po cijeni od deset eura, ugostiteljska ponuda sadržavala je “pijaču” za dva eura, vodu za jedan euro, “za pojist” (palenta, gulaš i roštilj) za sedam eura.

 


 


Adriano Černeka: Grobničani su dobri potrošači, vole popiti naša vina


 


Stalni sudionik Dana vina je Vinarija Černeka iz istarskog sela Medveje u blizini Buzeta, koja u Grad Grobnik dolazi već godinama.


– Imamo četiri hektara vinograda i dva hektara maslina, tako da proizvodimo svoja vina, maslinovo ulje, ali i bisku i teranino. Od vina tu su Malvazija, Teran Merlot, Muškat bijeli kao desertno vino i rose vina. Dolazimo godinama, jako dobro surađujemo s Udrugom Palentar, čiji su predstavnici posjetili našu vinariju u Istri. Grobničani su dobri potrošači, vole popiti naša vina, ali ih i rado kupuju, rekao je Adriano Černeka.


Prvi put Grobničani i njihovi gosti imali su priliku degustirati vina Tikveš vinarije iz makedonskih Kavadaraca, čija je tradicija proizvodnje vina duga čak 140 godina, točnije od 1885. godine, a koja godišnje proizvede više od trideset milijuna litara vina i najveća je vinarija u jugoistočnoj Europi.


– Tikveš posjeduje i četiri male vinarije – Barovo, Bela voda, Babuna i Lepovo, kao i jednu vinariju u Francuskoj. Proizvode razne vrste vina – bijelo, crveno i rose, i to su vrlo kvalitetna vina. Po posjetu vidimo da ih Grobničani rado dočekuju i prihvaćaju, rekao je Danko Fićor, predstavnik Tikveš vinarije za Regiju Istra i primorje.


Kapić Winery iz Matulja treći put je na Danu vina, koji se, prema riječima Tonija Babića, ne propušta, jer ima “dobru vibru”.


– Iako je sredina turističke sezone i imamo puno posla, Dan vina je nezaobilazno događanje u našem kalendaru, rekao je Babić.


Inače, Kapić Winery proizvodi šest etiketa, bijela vina, sorte grožđa malvazija, chardonnay i muškat bijeli te merlot, ružičasti i crveni.


Premijerni nastup na Danu vina imao je OPG Plovanić vina iz Kastva.


– Dobra iskustva kolege iz Matulja privukla su nas u Grad Grobnik na ovu manifestaciju, rekao je Dejan Rubeša.


Priča obitelji Rubeša je priča revitalizacije starih autohtonih sorti Kastavštine, s naglaskom na vino Belica, čije su sastavnice mejsko, divjaka, jarbola, brajkovac, verdić i malvazija.


 



Snimila Ana KRIŽANEC