KBC Rijeka

Dr. Alen Ružić preuzima riječku bolnicu, evo što će mu biti prioriteti

Barbara Čalušić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Ružić u KBC-u Rijeka radi od 2011. godine, a uže područje interesa su mu ultrazvuk srca, zatajivanje srca i bolesti srčanih zalistakaRIJEKA – U petak bi trebala biti dovršena trodnevna primopredaja dužnosti novom ravnatelju Kliničkog bolničkog centra Rijeka prof. dr. Alenu Ružiću koji je u srijedu i službeno postao novi ravnatelj riječke bolnice, nakon što je koncem svibnja Upravno vijeće ustanove donijelo odluku o njegovom imenovanju.


Ružić je na tom mjestu zamijenio prof. dr. Davora Štimca koji je na čelo bolnice došao 2015. godine i bio ravnatelj u jednom mandatu.


Da svi budu zadovoljni


Ružić u KBC-u Rijeka radi od 2011. godine, a uže područje interesa su mu ultrazvuk srca, zatajivanje srca i bolesti srčanih zalistaka. Od 2007. je nastavnik na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, sada u zvanju redovitog profesora.
Od svibnja 2017. obnašao je dužnost prorektora za znanost i umjetnost Sveučilišta u Rijeci u timu rektorice prof. dr. Snježane Prijić-Samaržija.


Podsjetimo, novi ravnatelj KBC-a Rijeka u svojem je programu naveo kako građanima treba osigurati dostupnu, kvalitetnu, suvremenu i sigurnu zdravstvenu zaštitu, učiniti sve da svaki bolesnik bude zadovoljan, informiran o svom zdravstvenom stanju, ima osjećaj punog poštovanja svojih prava i osobnog integriteta.


Kao kratkoročni prioritet istaknuo je što brži dovršetak nove bolničke zgrade na Sušaku koja, prema njegovim riječima, predstavlja izniman iskorak i najveću investiciju hrvatske države u zdravstveni sustav ikada.


Najavio je i kako je nužno da se paralelno krene i s brojnim stručnim i organizacijskim pripremama, kao i nastavkom planskih obnavljanja postojećih prostora.


Ružić je u svom programu kao imperativ naveo stabilnost i održivost financijskog poslovanja bolnice te snaženje partnerskog odnosa s nacionalnim tijelima – Ministarstvom zdravstva i Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje.


Njegov plan uključuje i promišljeno povećavanje komercijalnih prihoda bolnice, u prvom redu iz područja kliničkih istraživanja.


Kao jedan od ciljeva naveo je i zaustavljanje gubitka vodeće nacionalne pozicije u nekim strukama, osiguranje pune palete usluga za bolesnike i smanjenje odljeva prema tercijarnim centrima u drugim gradovima i regijama.


Posebna skrb


Liste čekanja novi ravnatelj KBC-a Rijeka vidi kao organizacijski protokol, a ne zapreku ostvarivanju prava bolesnika, koji je moguće postići kroz bolju internu organizaciju, zatim koordinaciju s drugim zdravstvenim ustanovama u regiji i kroz uski partnerski odnos sa specijalistima obiteljske medicine.


Kao jedan od poteza u svom mandatu Ružić je istaknuo i promišljeno smanjenje broja kreveta i duljine hospitalizacije.


Kao kategoriju prioritetnih skupina kojima treba omogućiti posebnu skrb pacijenata novi ravnatelj vidi sve hitnoće koje mogu predstavljati opasnost za život ili rizik od invaliditeta, osobe s posebnim potrebama, trudnice, djecu i branitelje te onkološke bolesnike kojima dijagnostičke i terapijske procedure moraju biti dostupne bez ikakve odgode.