Kraljevica

Dovršena obnova fasade, dvorac Frankopan zasjao punim sjajem

Biljana Savić

U uređenje fasade investirano gotovo šest milijuna kuna / Snimio Marko GRACIN

U uređenje fasade investirano gotovo šest milijuna kuna / Snimio Marko GRACIN

Slijedi uređenje okoliša frankopanskog kaštela, što je najveća komponenta projekta vrijednog 10 milijuna kuna, koja je u ingerenciji grada Kraljevice, za što je rok realizacije produljen do 2021.KRALJEVICA Nema više skela na dvorcu Frankopan u Kraljevici i on sad zbog nove fasade ima posve novo ruho. U uređenje fasade investirano je gotovo šest milijuna kuna, za što se pobrinula Primorsko-gorananska županija, a prethodno su uređeni posjetiteljski centar i sanitarni čvor u sklopu dvorca.


– Slijedi uređenje okoliša dvorca Frankopan, a to je najveća komponenta projekta vrijedna 10 milijuna kuna koja je u ingerenciji grada Kraljevice i za čije radove, zbog činjenice da je rok ugovora produžen do 2021. godine, imamo sasvim dovoljno vremena kako bismo posao obavili na pravi način, kaže kraljevički gradonačelnik Dalibor Čandrlić.


Obnova dvorca Frankopan stajat će 20 milijuna kuna, a kako kaže Čandrlić, to je proces koji traje godinama, a izvodi se korak po korak.
– Prošli tjedan bio je izuzetno važan za projekt Putovima Frankopana, odnosno uređenje našeg dvorca Frankopan i to kroz tri koraka od krucijalne važnosti. Najprije je produljen rok ugovora o financiranju za cijeli projekt od strane Središnje agencije za financiranje EU projekata, i to do veljače 2021. godine, što nam ostavlja sasvim dovoljno vremena da projekt privedemo kraju. Obavio sam kao gradonačelnik nekoliko prevažnih sastanaka u SAFU u Zagrebu, u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU-a, preuzevši svojevrstan rizik radi isteka prethodnog ugovora, iskazali smo odlučnost i snažnu namjeru da projekt privedemo kraju, a odličan odnos s tijelima PGŽ-a, Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU-a u konačnici su dali rezultata. Danas nemamo više dvojbi hoćemo li projekt uspješno završiti, a naš dvorac izgleda uistinju impresivno, ocjenjuje Čandrlić.


Kraljevički je gradonačelnik nedavno potpisao ugovor o izvođenju konzervatorsko-restauratorskih radova na kamenoj plastici obnove stupova prvog kata dvorca Frankopan u vrijednosti od 329.391,83 kuna s izvođačem sukladno sredstvima koje je Gradu Kraljevici dodijelilo Ministarstvo kulture po javnom pozivu na koji se Grad prijavio krajem prošle godine.


– Prijavili smo se prije nekoliko dana i na novi javni poziv Ministarstva kulture za 2020. godinu zatražili sredstva za nastavak uređenja atrija dvorca Frankopan te konzervatorski elaborat za obnovu Kaštela Zrinski, što je pretpostavka uređenja ovog bogatstva u centru grada, kaže Čandrlić.