Gotova prva faza

Dom kulture Čavle dobio novi krov, obnova ide po planu

Sanja Gašpert

U tijeku je druga faza, koja obuhvaća radove na prednjoj strani objektaČAVLE – Čavjanski Dom kulture dobio je novi krov, a kraju je u cijelosti privedena prva faza kapitalnog projekta Općine Čavle, energetske obnove doma vrijednog 4,5 milijuna kuna.


U tijeku je druga faza, koja obuhvaća radove na prednjoj strani objekta. Na zapadnom dijelu objekta, u kojem se nalaze dvorana s pozornicom, vatrogasni dom i dio poslovnih prostora, obnovljena je fasada te postavljena nova aluminijska stolarija. Kraju se ovih dana privode i radovi na termoizolaciji i zamjeni krovnog pokrova čitavog objekta. Stari sivi crepovi zamijenjeni su novima, pa je krov Doma zasjao u narančastim tonovima.


U drugoj fazi skela je premještena na prednji dio objekta, gdje se nalaze ugostiteljski objekt, banka, pošta, turistička zajednica i stara vijećnica. Trenutačno se radi na fasadi i montaži dijela stolarije, koja bi trebala biti završena do kraja srpnja. Prema informacijama iz Općine Čavle, u drugoj fazi bit će postavljena rasvjeta te termoizolacija s unutarnje strane u prostoru hola, kako bi se sačuvali kameni dijelovi fasade objekta. Trenutačno je završeno 70 posto radova, a čitav projekt trebao bi biti gotov u listopadu. No, ističu u Općini, mnogo ovisi o vremenskim uvjetima jer radove na fasadi osim kiše otežavaju i eventualne visoke temperature. Uz novi vizualni identitet realizacija projekta donosi i značajne energetske uštede, koje se po nekim procjenama penju do čak 70 posto.
– Najvažnije je da radovi, unatoč pandemiji COVID-19, ne kasne, da se odvijaju po dinamičkom planu i da ćemo u listopadu imati novi Dom kulture, na ponos svim našim mještanima, poručuje općinska načelnica Ivana Cvitan Polić.


Projekt energetske obnove Doma kulture u Čavlima »težak« je 4,5 milijuna kuna, od čega je 1,5 milijuna bespovratnih EU sredstava osigurano kroz natječaj Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Također, Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova odobrilo je Općini Čavle 1,3 milijuna kuna, dok će se ostatak osigurati kreditom ugovorenim HBOR-om, uz kamatnu stopu od 0,1 posto. Provedbene mjere energetske učinkovitosti uključuju postavljanje toplinske izolacije na vanjske zidove i podu prema vanjskom prostoru, postavljanje toplinske i hidroizolacije i izolacije ravnog krova te dijela kosog krova iznad grijanog, a na ostatku kosog krova hidroizolacija i završni pokrov, postavljanje toplinske izolacije na strop prema grijanom prostoru, zamjenu vanjske stolarije te zamjenu unutarnje rasvjete.