Akcija PGŽ-a i Novog lista

Dodijeljene nagrade za “Moj najljepši vrt”: Prvonagrađeni vrtovi u Opatiji, Baški i Brod Moravicama

Jelena Sedlak

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

Još tri prve nagrade u kategoriji uređenja komunalnih vrtova, terasa i malih urbanih vrtova dodijeljene su: Rami Čauševiću i stanarima višekatnice na Krimeji, Dinki Kukuljan iz Podhuma i Marini Petrović iz Opatije. Pohvaljeno je još deset vrtova, a svim sudionicima darovani su proizvodi Plantelle i zahvalniceRIJEKA – Najuspješnijim vrtlarima Primorsko- goranske županije jučer su u vrtu Prirodoslovnog muzeja u Rijeci dodijeljene nagrade, čime je završena prošlogodišnja akcija za izbor najljepšeg vrta PGŽ i označen početak nove, ovogodišnje akcije. Akcija “Moj najljepši vrt”, koju su već po 12. put organizirale PGŽ i Novi list, završena je tako u zelenom okruženju muzeja, a osim gotovo svih 23 sudionika, predstavnika PGŽ i Novog lista, završnom činu prisustvovale su članice žirija i sponzor akcije “Plantella”. Do zadnjeg trena se nisu znali pobjednici akcije, pa je tim iznenađenje bilo veće, pogotovu što je za razliku od prošlih akcija kada je većina nagrada odlazila na crikveničko i vinodolsko područje, ovoga puta najljepši primorski vrt onaj u Opatiji.Izdašne glavne nagrade od po 3.000 kn u obliku bonova za Vrtni centar Viškovo dobili su: Obitelj Šporčić u Brodu Moravice za najljepši goranski vrt; Obitelj Trinajstić u Opatiji, za najljepši primorski vrt i Mirjana Dorčić iz Baške, za najljepši otočni vrt. Još tri nagrade od po 1.000 kn dodijeljene su: Rami Čauševiću i stanarima višekatnice na Krimeji, za uređenje komunalne površine pred zgradom; Dinki Kukuljan iz Podhuma za najljepšu terasu i Marini Petrović iz Opatije, za najljepši mali urbani vrt.
Pohvaljeno je još deset vrtova koji se ističu ljepotom i uređenošću, a svi su dobili simbolične nagrade od po 100 kn. Pohvaljeni su sljedeći vrtlari: Andrea Rotim u Viškovu, kojoj je za dlaku izmaknula prva nagrada za najljepši primorski vrt; Damir i Branka Drk u Pinezićima na otoku Krku, čiji mali urbani vrt predstavlja lijepu cjelinu; Obitelj Štimac iz Hrvatskog u Gorskom kotaru, za predivan rascvjetali balkon; Obitelj Klobučar iz Brod Moravica za mješoviti vrt u kojem ima i vinograda i povrtnica; Gordana Mustač za okućnicu na Artatoreu, na Lošinju; Obitelj Afrić iz Pinezića, na otoku Krku, kojoj je za dlaku izmaknula prva nagrada za otočni vrt; Marina Kajkara za vrt na Artatoreu na Lošinju; Dunja Konevski za mali urbani vrt u Opatiji; Obitelj Sušanj u Matuljima za minimalistički ali lijepo uređen vrt i Obitelj Stanić iz Jurdana za vrt u kome ima mjesta kako za jestive tako i za ukrasne biljke.Reportaže o posjeti vrtovima svih sudionika objavljivane su do pred kraj prošle godine, a ocjenjivačka komisija sastavljena od predstavnika agronomske struke: Milica Sekulić, Bia Getz, Ognjena Iršavić i Mirta Blažević, te Jelena Sedlak, koja je obišla sve natjecateljske vrtove, sastala se početkom svibnja. Sama podjela nagrada upriličena je već po tradiciji početkom lipnja, kada počinje i novi krug natjecanja.


U ime ocjenjivačke komisije natjecateljima se obratila Bia Getz, koja je istaknula koliko je u nekim slučajevima bilo teško donijeti odluku, jer je u svim vrtovima vidljiva želja i napor vrtlara da od njih stvore prave male oaze za odmor, estetski i funkcionalno prilagođene vlasnicima. Napomenula je i kako je važno da se pri uređenju vrtova razmišlja o njihovoj održivosti, pa da se sade biljke koje mogu poslužiti i kao hrana kukcima, pčelama i pticama, radije trajnice nego jednogodišnje cvjetnice, jer vrtovi su dio prirode i pri njihovom uređenju treba imati na umu širu sliku.Zahvalnice i nagrade je sudionicima podijelio privremeni pročelnik UO PGŽ za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Mladen Brajan, koji je pohvalio akciju i istaknuo značaj uređenosti okoliša za razvoj turizma, kao jedne od najznačajnijih grana ovog kraja. U ime Prirodoslovnog muzeja prisutne je pozdravila ravnateljica Željka Surina Modrić, izrazivši zadovoljstvo što se nagrade za najuspješnije vrtlare Primorsko- goranske županije dodjeljuju upravo ovdje. Upoznala je uzvanike s vrtovima koji okružuju zgradu muzeja, od onog ispred na kojem su posađene najčešće vrste, preko rimskog vrta do opitnog vrta iza zgrade u kome su posađene ugrožene vrste čije se sjeme prikuplja za banku sjemenja. Istaknula je i značaj hotela za pčele samice, savršene oprašivače biljnih vrsta kroz cijelu vegetacijsku sezonu, smještenog na zid zgrade muzeja.


Svim sudionicima akcije za izbor najljepšeg vrta PGŽ na kraju su podijeljeni poklon paketi sponzora Plantella.