Investicija

Dobra vijest: Thermotechnik iz Lukeža širi proizvodnju i otvara 30 novih radnih mjesta

Sanja Gašpert

Milutin i Radisav Drljević / foto S. DRECHSLER

Milutin i Radisav Drljević / foto S. DRECHSLER

Tvrtka Thermotechnik proširila je i postojeći pogon u svim smjerovima, unaprijedila proizvodnju razdjelnika za kućnu i industrijsku upotrebu, kao i novi program stanice za pripremu tople vode Tvrtka TTO Thermotechnik d.o.o. iz Lukeža gradi novu halu u Lukežima, gdje će proširiti kapacitete proizvodnje te otvoriti tridesetak novih radnih mjesta. Objekt ukupne površine oko dvije tisuće četvornih metara, na dva kata, građevinski bi trebao biti završen u listopadu ove godine, a proizvodnja će, prema najavama, početi u prvim danima nove, 2017. godine. Treba istaknuti kako je ova investicija s radovima, opremom i postrojenjima vrijedna nešto više od 3 milijuna eura, a kako je ustaljena praksa ove uspješne tvrtke, prednost pri zapošljavanju dat će se ljudima s područja Grobnika i okolice.Bivši direktor, a danas umirovljenik Thermotechnika, Milutin Drljević, koji je velika podrška svome sinu Radisavu u vođenju tvrtke, komentira aktualnu problematiku postavljanja razdjelnika na radijatore pa kaže kako je to netočno, odnosno djelomično preveden naziv iz njemačkog jezika.


– Razdjelnik ne razdjeljuje ništa, nego omogućava da se utrošak energije raspodijeli među korisnicima zajedničkog objekta. Također, udomaćeno je mišljenje da se ugradnjom razdjelnika ostvaruje ušteda energije, što je također netočno izuzev da ugradnja razdjelnika izaziva psihološki efekt kod korisnika da regulaciju temperature u prostoriji obavlja putem ventila na radijatoru. Stvarna ušteda se postiže ugradnjom i korištenjem termostatskog ventila te poboljšanjem fizike objekta, kaže Milutin Drljević.

Grobničanima šansa za posao


– U godini 2014./2015. zabilježili smo rast proizvodnje od četiri posto, međutim, samo u ovoj godini, u proteklih sedam mjeseci bilježimo rast od 20 posto. Još prošle godine započeli smo s planiranjem ovog projekta i dosta smo vremena izgubili u traženju lokacije. Naime, prostor u Lukežima koji imamo u vlasništvu, ukupne površine 17 tisuća »kvadrata«, postao nam je pomalo pretijesan, pa smo prvotno tražili novo zemljište u okolici. Kako nismo našli nešto što bi nam, iz raznih razloga, odgovaralo, odlučili smo proširiti proizvodni program na našoj lokaciji, kaže Radisav Drljević, direktor i vlasnik Thermotechnika, tvrtke koja trenutno zapošljava 78 djelatnika, mahom s područja Grobnišćine, a taj će se broj od početka sljedeće godine povećati na više od stotinu. Prema riječima Drljevića, bit će otvorena radna mjesta za radnike raznih profila tehničke struke, od NKV radnika do inženjera. Inače, projekt je tvrtka kandidirala za dobivanje sredstava iz europskih fondova te financijska sredstva, s obzirom da je već zadovoljila sve tražene uvjete i kriterije te ovih dana očekuje konačan odgovor.


Uz gradnju nove hale, tvrtka Thermotechnik proširila je i postojeći pogon u svim smjerovima, pa mlađi Drljević, koji uspješan posao vođenja tvrtke obavlja već deset godina, ističe unapređenje razdjelnika za kućnu i industrijsku upotrebu, kao i novi program stanice za pripremu tople vode.


Stanice za pripremu tople vode


TTO Thermotechnik d.o.o. već je više od četvrt stoljeća jedno od vodećih europskih imena u OEM proizvodnji razdjelnika i prateće opreme za toplovodna grijanja. Osnovan je 1989. godine kao Društvo za proizvodnju razdjelnika i ormarića za centralno grijanje, kao obiteljsko poduzeće. Godinu dana kasnije djelatnost Društva je proširena na trgovinu na veliko i malo za sanitarije i centralno grijanje. Uprava se do 1992. godine nalazila u Opatiji, dok je proizvodnja bila raspoređena na više unajmljenih lokacija, da bi se ujedinili 1993. godine u Lukežima, gdje se Društvo i danas nalazi i stalno širi. Proizvodnja razdjelnika se od osnivanja Društva proširivala i unapređivala inovacijom i investiranjem, kako bi se mogli zadovoljiti zahtjevi europskog tržišta. Iz tog je razloga TTO Thermotechnik u posljednjih nekoliko godina uvođenjem novih materijala i proizvoda te pronalaženjem i korištenjem novih tehnologija razvio novu granu proizvodnje – stanice za pripremu tople vode. Proizvodni program mesinganih i čeličnih razdjelnika te razdjelnih ormarića se od početka pretežno plasirao u Europskoj zajednici, prvenstveno u Njemačkoj i Austriji te je Društvo posljednjih godina uspješno zastupljeno i u Italiji, Finskoj, Sloveniji, Španjolskoj, Mađarskoj te Libanonu, kao i u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori, Ukrajini, Rumunjskoj, Bugarskoj i Turskoj, a trenutno je u procesu širenje na tržišta Sjeverne Amerike.


TTO Thermotechnik je više puta nagrađen priznanjima za inovaciju i doprinos promociji hrvatskog gospodarstva, a u Društvu su vrlo ponosni na državno priznanje za opći doprinos zaštiti okoliša. Posebno je ova tvrtka prepoznata u području humanitarnog rada, kao sudionik brojnih humanitarnih akcija, ali i donator sportskih i kulturnih udruga s područja Grobnišćine. Naime, humanitarni rad obavlja se uglavnom na lokalnoj razini, a u tvrtki posebno ističu dobru suradnju s Osnovnom školom Jelenje-Dražice, kao i Kulturno-umjetničkim društvom Zvir Jelenje.