Viškovo

Do kraja godine novi vodoopskrbni priključci u Marčeljima

Biljana Savić

Početkom rujna krenula je realizacija još jednog ogranka – vodovodnog ogranka Dovičići u dužini od 617 metara. Radove izvodi tvrtka Kvarner graditeljstvo, a rok radova je 190 kalendarskih dana, odnosno kraj ožujka sljedeće godineVIŠKOVO – Na području Općine Viškovo u tijeku je izgradnja dvaju vodovodnih ogranaka ukupne duljine 1,2 kilometra, a investicija je vrijedna gotovo 4 milijuna kuna. Izgradnja 610 metara dugačkog vodovodnog ogranka Vrtače – Kosi u naselju Marčelji započela je u srpnju, a investicija je vrijedna 1,8 milijuna kuna. Izvođač radova je tvrtka Kvarner graditeljstvo, a ugovoreni rok za završetak radova je sredina siječnja iako bi radovi prema sadašnjoj dinamici mogli biti gotovi i prije roka, odnosno do kraja tekuće godine s obzirom na to da su već postavljene vodovodne cijevi i ogrlice za kućne priključke, završeno je geodetsko snimanje, zatrpani rovovi, montirani hidranti i uspješno je provedena tlačna proba.


Nakon obavljene dezinfekcije ovlaštena institucija uzela je uzorak vode iz novopoloženog cjevovoda i ispitivanje njene kakvoće je u tijeku. Slijede radovi na prespojima kućnih priključaka na novi cjevovod, uređivanje trase i asfaltiranje. Sve u svemu, poručuju iz općinske uprave Viškova, najvjerojatnije do kraja kalendarske godine nekoliko stotina stanovnika uglavnom u višestambenim zgradama tog dijela Marčelja dobit će suvremenu kvalitetnu vodoopskrbnu mrežu.


Komunalni standard


Početkom rujna krenula je realizacija još jednog ogranka – vodovodnog ogranka Dovičići u dužini od 617 metara. Radove izvodi tvrtka Kvarner graditeljstvo, a rok izvođenja radova je 190 kalendarskih dana, odnosno kraj ožujka sljedeće godine. Vrijednost investicije iznosi nešto više od 2 milijuna kuna. I na ovom ogranku, kažu u Općini Viškovo, radovi napreduju više nego dobro jer su vodovodne cijevi postavljene na više od polovice trase te su već zatrpani i rovovi.
– Kontinuirana izgradnja vodoopskrbne i hidrantske mreže jedan je od najvažnijih projekata koji se provodi na području Općine Viškovo. Sustav vodoopskrbe razvija se u svim naseljima, a cilj je dugoročno osigurati dovoljne količine vode namijenjene za potrošnju i protupožarnu zaštitu naselja putem osiguranja njezine kakvoće i dovoljnih količina, ali i osigurati ravnomjerni razvoj komunalnog standarda na području cijele općine. Samo u posljednjih 7 godina izgrađeno je 30-ak novih vodovodnih ogranaka s nešto više od 16 kilometara nove vodovodne mreže u što je uloženo više od 33 milijuna kuna.


Prije nekoliko mjeseci potpisali smo i novi »Okvirni Sporazum za građenje proširenja vodovodne infrastrukture na području Općine Viškovo – vodoopsrkba za razdoblje od 3 godine« s KD-om Vodovod i kanalizacija koji obuhvaća izgradnju novih vodovodnih ogranaka. Jedan u Jurašima, Dovičićima i Donjim Srokima, dva u Gornjim Srokima te tri u Saršonima. Ukupno je riječ o više od 3,5 km vodovodne mreže u što ćemo uložiti nešto više od 11 milijuna kuna, ističe načelnica Općine Viškovo Sanja Udović. Dodaje da će krajem godine početi i izgradnja ogranka Trtni – Juraši – Novo naselje u dužini od 814 metara u što će se uložiti oko 2,2 milijuna kuna. Time će i taj dio Viškova dobiti kvalitetnu vodoopskrbnu infrastrukturu te će zamjenama vodovodnih i transportnih cjevovoda biti reducirani gubitci u vodoopskrbnom sustavu, ali i riješeni brojni problemi mještana.


Projekt poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture

Također, za projekt »Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području Aglomeracije Rijeka«, čiji je prijavitelj KD »Vodovod i kanalizacija d.o.o.«, načelnica Udović kaže da je odobreno financiranje iz fondova Europske unije. Ukupan iznos prihvatljivih troškova navedenog strateškog projekta iznosi 1.761.563.462,00 kune, od čega je udio troškova za područje Općine Viškovo 211.508.000,00 kuna, a ukupno odobrena EU-sredstva za cijeli projekt iznose 1.256.548.480,00 kuna.
– U sklopu ovoga projekta na području Općine Viškovo predviđena je izgradnja 37.391 metra gravitacijskih cjevovoda, 28 crpnih stanica i rekonstrukcija 18.816 metara vodoopskrbnih cjevovoda. Projekt je u fazi provedbe i u tijeku je provođenje nabava koje su preduvjet za početak radova, najavljuje načelnica Sanja Udović.

Osigurana sredstva


– Trenutačno je na području Viškovo evidentirano 50-ak nedostajućih vodovodnih ogranaka duljine oko 15 kilometara. U suradnji s KD-om ViK Općina Viškovo pripremila je za gradnju više od 30 ogranaka za koje su ishođene građevinske dozvole i riješeni imovinsko-pravni odnosi. Za dio ogranaka sredstva su već osigurana, dok se za dio očekuje raspisivanje novih natječaja Hrvatskih voda, ali i europskih fondova putem kojih je moguće ostvariti bespovratne potpore kao što je to bio slučaj pri izgradnji vodovodnih ogranaka Ronjgi i Zorzići kad je Općini Viškovo odobreno gotovo 2 milijuna kuna bespovratne potpore iz Programa ruralnog razvoja 2014. – 2020. – kaže načelnica.