Otvoreno glasovanje

Do 17. listopada bira se najbolji županijski EU projekt, u “igri” i Putovima Frankopana

Sanja GašpertRIJEKA – Otvoreno je glasanje za najbolji županijski EU projekt, a u konkurenciji 37 projekata je i Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana Primorsko-goranske županije. Stručni žiri izabrat će pobjednike u četiri kategorije – Doprinos znanosti i inovacijama, Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici, Doprinos prekograničnoj suradnji i Doprinos poduzetništvu, dok pobjednika pete kategorije – Najuspješniji EU projekt prema izboru javnosti – biraju građani.


Glasovanje je otvoreno do ponedjeljka, 17. listopada, a dodatne informacije dostupne su na web stranici Primorsko-goranske županije. Pobjednici će biti proglašeni na svečanoj dodjeli koja će se održati na Danima regionalnog razvoja i fondova Europske unije krajem listopada. Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana obuhvaća sedamnaest kaštela, utvrđenih gradova i dvoraca – kaštele Gradec, Krk, Grobnik, Trsat, Drivenik, Grižane i Bakar, kula u Bribiru, kaštel s kulom Kvadrac Novi Vinodolski, kaštel Zrinskih u Brodu na Kupi, Stari grad Zrinskih u Kraljevici, Stari grad Ledenice, Stari grad Hreljin, dvorci Nova Kraljevica, Severin i Stara Sušica te dvorac Zrinskih u Čabru, kao i tri sakralna kompleksa – Franjevački samostan s crkvom Navještenja Marijina na Košljunu, Pavlinski samostan u Crikvenici i manastir Gomirje.


Infrastrukturu ove rute čini osam interpretacijskih centara – Trsat, Grobnik, Bakar, Bribir, Krk, Čabar, Brod na Kupi, Kraljevica, a središnji Posjetiteljski centar nalazi se u dvorcu Nova Kraljevica. Ovo je ujedno i projekt koji je Primorsko-goranska županija bila prijavila na natječaj Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU-a. Za obnovu objekata, njihovo uređivanje, promociju i stvaranje novih turističkih proizvoda koji će kroz cijelu godinu oživiti otok Krk, vinodolsko zaleđe i Gorski kotar odobreno je 47,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz strukturnih fondova Europske unije, dok je ukupna vrijednost projekta 64 milijuna kuna.