Posebna zavičajna vrijednost

Djevojčica s baškotom može postati – bakarska Mona Lisa

Sanja Gašpert

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran KaruzaBAKAR – U sklopu projekta Godina Djevojčice s baškotom, koji provodi Grad Bakar s idejnim začetnicima – Josipom Luzerom, Miljenkom Šeguljom i Dmitri Čegodajevim, u Gradskoj knjižnici Bakar otvorena je izložba »Novo rođenje Djevojčice s baškotom«. Izložak restauriranog originala dar je građanima koji će Djevojčicu s baškotom, rad nepoznatog autora iz 19. stoljeća, moći razgledati do 12. prosinca, u radno vrijeme knjižnice. Uz original, izložene su i fotografije Miljenka Šegulje s motivom Djevojčice koju utjelovljuje Gita Abramović te dječji likovni radovi nastali na radionici prof. Barbare Argentin Štiglić.


Sveučilišni profesor Josip Luzer publici je objasnio kako se razvijao projekt, koje su sve projektne aktivnosti provedene s ciljem promocije kulturne baštine Grada Bakra te tko je sve u njima sudjelovao. Naglasio je i kako su u sklopu ovog projekta izrađeni suveniri s likom Djevojčice u obliku majica, šalica, magneta, privjesaka, platnenih torbi i straničnika. Publika je s velikim zanimanjem slušala povjesničara umjetnosti Theodor de Canziania, koji je u nadahnutom predavanju objasnio zašto slika Djevojčice s baškotom ima posebnu zavičajnu vrijednost, istaknuvši simbol Grada Bakra – baškot koji djevojčica drži u ruci, kao i činjenicu da su se djeca u to doba rijetko portretirala. Na nekoliko primjera portreta djece iz 18. i 19. stoljeća prikazao je sličnosti bakarske djevojčice s djelima poznatih autora te time još više istaknuo njezinu važnost. »Sve je stvar promocije, Djevojčica s baškotom može postati bakarska Mona Lisa,« istaknuo je de Canziani.


– Davno smo rekli da će Bakar na temeljima svoje bogate i burne prošlosti izgraditi bogatu i lijepu budućnost. Bakru svim srcem želimo vratiti stari sjaj, za sve građane i generacije koje dolaze – kazao je bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić.
Iz Grada Bakra pozvali su zainteresirane da si »priušte poseban doživljaj Djevojčice s baškotom u izravnom susretu s originalom iz fundusa Gradskog muzeja Bakar«.