Adaptacija

Dječji vrtić Rijeka: Korona donijela nova pravila, evo što morate znati

Ingrid Šestan Kučić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

O svim novim pravilima koja ih očekuju s novom pedagoškom godinom, roditelje će do kraja tjedna telefonom obavijestiti odgajatelji skupina, jer prvi put ove godine zbog epidemiološke situacije nema roditeljskih sastanaka na početku pedagoške godineGotovo tjedan dana prije nego se učenici vrate u škole, u dječje vrtiće vratit će se svi predškolci, jer nova pedagoška godina započinje s prvim danom rujna. Iako predškolske ustanove već imaju iskustvo rada u epidemiji te će u načelu i u novoj pedagoškoj godini vrijediti jednako stroga epidemiološka pravila kao i u prošloj, najveća riječka predškolska ustanova, Dječji vrtić Rijeka, jučer je utvrdila dodatna pravila kojih će se svi roditelji morati pridržavati.


Tako roditelji više od dvije tisuće predškolaca, koliko ih pohađa tu ustanovu, u objekte neće moći ući bez maski, a kao posebno zahtjevna skupina djece detektirana su djeca koja prvi put ulaze u sustav predškolskog odgoja te zahtijevaju proces prilagodbe. Za roditelje te djece, kaže ravnateljica Davorka Guštin, uvedena su posebna pravila.


Ulazak preko terasa


– Dogovoreno je da za sve objekte, a imamo ih 21, kao i za sve roditelje, vrijedi pravilo izbjegavanja ulaska u objekt na glavni ulaz ako je to moguće. U praksi to znači da će roditelji odgojnih skupina koje imaju mogućnost ulaska preko terasa tim putem dovoditi i odvoditi djecu.
Prilikom ulaska moraju proći dezinfekcijsku barijeru za obuću te dezinficirati ruke, a maske su obavezne. Mogu doći do garderobe uz poštovanje držanja fizičkog razmaka i što kraće zadržavanje u prostorima vrtića, a u svim objektima bit će u hodnicima označen i smjer kretanja prilikom dolaska i odlaska roditelja.


Ulascima preko terasa postići će se maksimalna odvojenost i zaštita. Roditelji djece koja su već pohađala vrtić morat će dijete dovesti do 8,30 sati, dok će roditelji djece koja prvi put idu u vrtić dolaziti od 9 sati nadalje po unaprijed utvrđenom rasporedu.


Za njih će vrijediti pravilo da uz obaveznu dezinfekciju na ulasku, također moraju imati masku, ali i posebnu obuću ili nazuvke za obuću prilikom boravka u skupini. Prilikom faze prilagodbe, u skupini će moći boraviti samo jedan roditelj s djetetom i to 15 minuta, no s obzirom na individualne potrebe djeteta, postoji mogućnost fleksibilizacije, pojašnjava Guštin.


O svim novim pravilima koja ih očekuju s novom pedagoškom godinom, roditelje će do kraja tjedna telefonom obavijestiti odgajatelji skupina, jer prvi put ove godine zbog epidemiološke situacije nema roditeljskih sastanaka na početku pedagoške godine.


Maske i dezinfekcija


– Planirali smo da će roditeljski sastanak biti 31. kolovoza, međutim odustali smo od toga, a roditelji će o svemu detaljno biti obaviješteni telefonom. Kao i prošle pedagoške godine, djeca će u vrtić morati dolaziti s bilježnicom u koju će roditelj svako jutro upisati temperaturu djeteta, a i dalje ostaje preporuka da djeca koja imaju povišenu temperaturu ili bilo koji drugi simptom kao što su respiratorni ili trbušni problemi ne dolaze u vrtić. Isto pravilo vrijedi i za roditelje, ako imaju neki od tih simptoma ne bi trebali pratiti dijete u vrtić, pojašnjava ravnateljica.


Prilikom boravka djece u vrtiću, i dalje će vrijediti pravilo nemiješanja skupina te iz tog razloga se do daljnjeg neće provoditi kraći programi koje su pohađali polaznici različitih odgojnih skupina. Nove epidemiološke mjere za rad predškolskih ustanova nalažu i nošenje maski odgajatelja u određenim situacijama, a prvenstveno je riječ o njezi djece jasličke dobi te radu s djecom s teškoćama u razvoju. U ostalim situacijama, kaže Guštin, odgajateljima će biti prepušten izbor hoće li ili ne u radu s djecom koristiti zaštitnu masku za lice.


– I dalje na snazi ostaje pojačana dezinfekcija prostora, osobna higijena, često pranje ruku vodom i sapunom, kao i često prozračivanje prostorija te odgojno-obrazovni rad bez miješanja skupina, zaključuje Guštin.