Program održivog razvoja

Dječji vrtić More mališane od najranije dobi uči ekologiji. Evo što sve rade

Ingrid Šestan Kučić

Roditelji su prihvatili zamjenu plastike ekološki prihvatljivim materijalima i svatko je za svoje dijete napravio unikatnu salvetuRIJEKA – Podcentar Kvarner Dječjeg vrtića More prošle je pedagoške godine započeo s provedbom verificiranog programa održivog razvoja, a realizacija programa nastavljena je i ove pedagoške godine.


U okviru programa djeca stječu praktična iskustva sadnjom, zalijevanjem i berbom u povrtnjaku, odvajanjem otpada, recikliranjem, kompostiranjem, dok se čestim šetnjama u neposrednoj okolici i izletima u prirodu stvaraju temelji za razvoj ekološke svijesti i odgovornog ponašanja prema sebi i prirodi. Tijekom Europskog tjedna održivog razvoja voditelji programa održivog razvoja organizirali su i višednevnu manifestaciju tijekom koje su djeci, roditeljima i odgojiteljima ponuđene raznovrsne aktivnosti među kojima je bilo predavanje »Vrtić u prirodi – priroda u vrtiću«.


Organizirana je i radionica »Novo ruho stare stolice« čiji je cilj bio promicanje ideje redizajniranja i produživanja životnog vijeka starog namještaja, štednja prirodnih resursa te smanjenje količine otpada, dok su u praktičnoj aktivnosti »Od sjemena do stola« djeca pripremila vrtne gredice.
Retrospektivna izložba »Kad se male ruke slože ovaj planet spasiti se može« na dvorištu vrtića Kvarner omogućila je sudionicima uvid u brojne aktivnosti koje su se tijekom prošle pedagoške godine provodile u okviru programa održivog razvoja, a na radionici »Može i bez plastike!« prezentirana je izrada omotnog papira za višenamjensku i višekratnu upotrebu u domaćinstvu.


Roditelji su prihvatili zamjenu plastike ekološki prihvatljivim materijalima i svatko je za svoje dijete napravio unikatnu salvetu.