Sanacija poplave

Dječja kuća opet radi! Od petka kreću kino projekcije

Jakov Kršovnik

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Dječji odjel Stribor radi, kao i kafić, a osposobljena je i igraonicaDječja kuća u art-kvartu “Benčić” danas je ponovno otvorena, nakon saniranja šteta nastalih zbog poplave. Kristian Benić iz riječke Gradske knjižnice kaže nam kako Dječji odjel Stribor radi, kao i kafić, a osposobljena je i igraonica.


Svi programi, aktivnosti i grupe idu prema planu, a kino projekcije Art-kina Croatia u Dječjoj kući počinju u petak, kada će, kao i u subotu i nedjelju, na programu biti animirani film “Otpisanci”.

– Mi smo se već tijekom poplave aktivno bavili obranom Dječje kuće, što je bilo jako važno. Jer, tako smo spriječili puno veću štetu.


Oko zgrade je bilo do pola metra vode, no uspjeli smo spriječiti da unutra ne uđe više od nekih desetak centimetara. Prizemlje je jedino izravno pogođeno vodom pa je očišćeno i osušeno.


Čišćenja i saniranja će biti još, knauf povlači vodu i vidimo da se napuhuje, te će se u budućnosti to morati sanirati, ali to ne sprječava sadašnji rad.


Nagrublji je dio saniran, kaže Kristian Benić.Dodaje kako voda srećom nije previše zahvatila tehniku u Dječjoj kući, jedino će lift prema procjeni biti izvan funkcije minimalno dva do tri tjedna zbog namočenih senzora, no tu su dva stubišta za normalno korištenje.


Također, stradala je kvartovska infrastruktura koja se nalazi u Palači šećerane, pa neko vrijeme neće raditi info-telefon, a možda bude manjih poteškoća i s nekim od zamjenskih “hotspotova” pa iz Dječje kuće mole za razumijevanje.


– Za sve inicijalne upite opće prirode, posjete grupa, rođendane i drugo, možete nam se javiti na mail [email protected], ali ako dulje ne bude telefona, uspostavit ćemo zamjensku liniju, kaže Kristian Benić.


A dok razgovaramo ispred Dječje kuće, na novoj zgradi Gradske knjižnice pored traju radovi koji bi trebali biti dovršeni sredinom 2023.


– Projekcije se mijenjaju, ali nadamo se da ćemo imati novu namještenu zgradu Gradske knjižnice sredinom iduće godine, zaključuje Kristian Benić.