Lijep projekt

Djeca u Domu mladih izradila kućice za riječke mačke, bit će postavljene na više lokacija po gradu

Ervin Pavleković

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Unutrašnjost je ispunjena slamom, dimenzija je da se održi toplina u zimskih mjesecima, a u potkrovlju se može ostaviti suha hrana. Kosi krov omogućuje otjecanje kišnice te štiti ulaz i podest na kojem će biti zdjelice s hranom i s vodomProjekt “Izrada kućica za slobodno živuće mačke u gradu Rijeci” kojeg je Grad Rijeka proveo u suradnji s Domom mladih, danas je predstavljen, a u njegovoj realizaciji sudjelovali su polaznici modelarske radionice “Proljeća i ljeta u Domu mladih” koji su izradili 15 kućica za slobodno živuće mačke koje će biti postavljene na 15 lokacija u gradu.


Pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Karla Mušković uvodno je kazala kako je projekt započeo temeljem jednog amandmana gradskih vijećnika Akcije mladih i Unije Kvarnera koji su, s obzirom na to da takva praksa postoji u nekoliko hrvatskih gradova i u više europskih, dali prijedlog da se započne projekt za slobodno živuće mačke.


– Već godinama u suradnji s jednog udrugom, točnije Mijau, provodimo projekt sterilizacije i kastracije slobodno živućih mačaka, jer jedino je to način na koji će se smanjiti njihov prirast. Dakle, one se uhvate i steriliziraju, odnosno kastriraju te se ponovno vrate u isto stanište, a kako bi te iste bile što zaštićenije, išlo se u realizaciju ovoga projekta.
Cilj je bio i da to povežemo s našom djecom, jer smo dobili osigurana sredstva od 20 tisuća kuna, pa je ideja bila da se povežemo s Domom mladih i da se u sklopu njihovih radionica takvo nešto napravi, ističe Mušković.


Ravnatelj Doma mladih Goran Gračanin izrazio je zadovoljstvo što je Grad Rijeka, točnije Odjel za zdravstvo i socijalnu skrb, ukazao povjerenje Domu mladih pozivom za suradnju na ovom humanom projektu.– Djeca, polaznici su se zaista potrudili, svoj obol tome dala je voditeljica prof. Lorena Kovač jer se radi o manjoj djeci i ne mogu posve sami koristiti sve te alate za izradu jedne ovakve kućice, pa se ona puno angažirala, pomogla im je i brinula o njihovoj sigurnosti.


Tijekom ljetnih i proljetnih radionica djeca su se angažirala i napravili su petnaest kućica, a na nekima od njih su i napisali Dom mladih ili Grad Rijeka, kako bi građani znali od kud to dolazi, govori Gračanin, te dodaje da ovakvih projekata koji su na dobrobit mačkastih stanovnika našeg grada želi više, a izrazio je i želju da građani čuvaju imovinu koja je nastala od ruku naše djece.


Cilj projekta bio je naučiti djecu obradi drva, istodobno razvijati empatiju prema životinjama te potaknuti kod građana brigu o slobodno živućim mačkama za koje se izradom kućica stvaraju punktovi, odnosno skloništa kod kojih će građani sami voditi brigu o njima.


Prema riječima stručne suradnice za projekte Doma mladih, Irene Križanec, kućice je izrađivalo petnaestero djece u dobi od osam do trinaest godina, u sklopu redovitih modelarskih radionica tijekom dviju školskih godina, a izrada je trajala šest mjeseci tijekom kojih su djeca s voditeljicom izrezivali pojedince dijelove kućica te ih spajali ljepilom i šarafima, kako bi bile što otpornije na vremenske uvjete.Kućice su jednake, imaju ulaze i izlaze s desne ili lijeve strane, obojene su zelenom bojom kako bi se što bolje uklopile u okoliš, a na krovu kućice imaju simbolično šapice u crvenoj boji izrađene od šperploče modelarskim alatima.


Kućice će biti postavljene na petnaest lokacija: kod Boćarskog kluba Pećine, kod Šetališta Joakima Rakovca, na Trsatu, Stari grad, u Krešimirovoj ulici, na Zametu, u Ulici Ratka Petrovića, Ive Lole Ribara, na Biviu, na Drenovi, na Srdočima, na Podvežici, na Vežici, na Krimeji i u ulici Bogomira Ćikovića Marčeva.


Pomoć u izradi kućica pružila je Dunja Barbarić koja se niz godina brine za slobodno živuće mačke. S obzirom na prirodu mačaka koje su samotne životinje, kućice su dizajnirane tako da u jednoj može boraviti jedna mačka ili eventualno dvije, unutrašnjost je ispunjena slamom, dimenzija je da se održi toplina u zimskih mjesecima, a u potkrovlju se može ostaviti suha hrana.


Kosi krov omogućuje otjecanje kišnice te štiti ulaz i podest na kojem će biti zdjelice s hranom i s vodom. Za provedbu projekta “Izrada kućica za slobodno živuće mačke u gradu Rijeci” Grad Rijeka osigurao je iznos od 20 tisuća kuna.