Sustavna borba

Divljim svinjama u Kostreni uskoro će “odzvoniti”, traži se dozvola za LD Jelen

Sanja Gašpert

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Od Ministarstva poljoprivrede zatraženo je da se LD-u Jelen dopusti postavljanje automatskih kaveza za hvatanje divljači ili izda nalog veterinarskoj inspekciji za omamljivanje divljači i njihovo preseljenjePosljednjih nekoliko godina Kostrena vodi sustavnu borbu sa suzbijanjem prekobrojne divljači u naseljenim područjima u što ulaže velike napore Lovačko društvo Jelen, ali i značajna financijska sredstva.


S obzirom da je riječ o naseljenom prostoru, odstrel nije dozvoljen, a mjere koje se smiju provoditi su ograničene i daju vrlo kratkoročne rezultate.


Općina Kostrena se za pomoć u rješavanju ovog ozbiljnog problema obratila Ministarstvu poljoprivrede, Upravi šumarstva, lovstva i drvne industrije i Lovačkom savezu Primorsko-goranske županije.
Od nadležnog ministarstva zatraženo je da se Lovačkom društvu Jelen dopusti postavljanje automatskih kaveza za hvatanje divljači ili izda nalog nadležnoj veterinarskoj inspekciji za omamljivanje divljači specijalnim puškama kako bi se potom prebacila na neku drugu nenaseljenu lokaciju gdje se učinkovitije može provoditi kontrola i prema potrebi organizirati lov radi suzbijanja prekobrojne populacije.


Ministarstvo je u odgovoru uputilo Općinu Kostrena na izradu programa zaštite divljači na površinama izvan lovišta te je nakon provedenog postupka jednostavne nabave početkom srpnja sklopljen ugovor s obrtom za šumarstvo i lovstvo ARVAY iz Bjelovara.


Izradi programa prethodi usvajanje odluke o proglašenju površina na području Općine Kostrena na kojima nije ustanovljeno lovište.


Nacrt prijedloga odluke trenutačno je na javnom savjetovanju, a može se pogledati na poveznici.


Kako ističu u Općini Kostrena, prijedlog programa naći će se na javnom savjetovanje najesen te po odobrenju nadležnih ministarstava i usvajanju od strane Općinskog vijeća odmah staviti u primjenu kako bi se riješio problem prekobrojne populacije divljih svinja u naseljenim dijelovima Kostrene.