Stalna opasnost

FOTO/VIDEO Divlje svinje poharale groblje u Križišću: “Predvečer se spuste i onda počinju problemi”

Marko Dobrecović

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

Mislim da vlasti moraju riješiti taj problem što prije, kaže nam jedna mještankaKRIŽIŠĆE – Miran vikend u naselju Križišće sinoć su uzburkale divlje svinje.


U noći sa subote na nedjelju ove šumske životinje upale su na mjesno groblje i oskvrnuli niz uređenih grobova. Križišće se nalazi nadomak šume u kojoj divlje svinje obitavaju. Čest su problem mještanima, izlaze na prometnice kojima prometuju vozila i pješaci, a ovo im nije prvi ulazak na groblje.


– Ušli su na groblje i prošli tjedan, ali tad smo imali sreće jer nisu napravili štetu. No, sinoć su upali na groblje i opustošili ga na način da je svega desetak grobova ostalo netaknuto, a sve druge su uneredili. Groblje nema posebnu ogradu, nego zid koji divlje svinje lako svladaju. Nije ugodan prizor vidjeti uništeno groblje jer meni je ono svetinja. Mislim da vlasti moraju riješiti taj problem što prije, govori mještanka Anka.


Foto galerija: Divlje svinje u Križišću Foto: Vedran Karuza
Divlje svinje su nažalost sve češći „stanovnici“ naselja u sastavu Kraljevice. Ulaze u dvorišta, vrtove i voćnjake, plaše ljude i djecu te predstavljaju ozbiljnu ugrozu sigurnosti za mjesto. Lovačka društva moraju poštivati pravila odstrela jer će u protivnom riskirati kaznu i oduzimanje dozvole. Iako je vlast upoznata s tim problemom, on ostaje neriješen.


– Skoro svaki dan ih viđam po mjestu. Predvečer se spuštaju iz šume i počnu problemi. Dolaze do kuća, već su mi uništili smokvu, jabuku i krušku. Budući da hodaju po cesti, može doći do prometnih nesreća. Prijatelj iz lovačkog društva mi je rekao da su njima ruke vezane jer nakon što ispune kvotu koju propisuju pravila o odstrelu divljači, ne smiju više dirati divlje svinje jer riskiraju oduzimanje oružja i dozvole te novčanu kaznu. Apeliram na gradonačelnika da krene s rješavanjem ovog problema, kaže nam Anka.