Veliki problem

Divljanje u Klani: ‘Nekoliko mladića nas mjesecima sustavno terorizira. Centar im služi kao pista’

Bruna Matičić

Foto: Novi list, iStock

Foto: Novi list, iStock

jihovo divljanje je osobito uzelo maha zadnja dva mjeseca u kojima, osim osobnim automobilima, divljanje i teror provode i dirt motorima, upozorava jedan mještaninKLANA – Problem brze vožnje u Klani, ali i svim mjestima na području Općine Klana, odavno je poznat i tema je gotovo svakog aktualnog sata na redovnim sjednicama klanjskog Općinskog vijeća, a na njega je nedavno ukazao i jedan mještanin izražavajući bojazan za sigurnost građana i vozača.


– Živim u Klani i brine me situacija koja eskalira zadnje dvije godine. Naime, nekoliko mladića sustavno terorizira Klanu obijesnom vožnjom kojom ugrožavaju sigurnost građana, osobito tijekom vikenda i blagdana u popodnevnim i noćnim satima. Njihovo divljanje je osobito uzelo maha zadnja dva mjeseca u kojima, osim osobnim automobilima, divljanje i teror provode i dirt motorima. Osobito je opasna situacija u centru koji im služi kao dio piste do mosta kod kojega skaču u kanal Rike te se na početku naselja Dražice opet uključuju, napisao je anonimno zabrinuti Klanjac, ukazujući na problem te opasnost u prometu.


Dugogodišnji problem


– Samo je pitanje trenutka kad će netko poginuti jer je centar prepun ljudi, a osobito djece u popodnevnim satima, rekao je, te dodao da glavne aktere svi poznaju, a probali su kao roditelji reagirati osobno te su obavijestili nadležne, ali nije imalo učinka, stoji u poruci u kojoj se na kraju navodi da će najteže biti ako tko strada.
Naime, vijećnici u suradnji s djelatnicima Općine Klana i načelnicom Željkom Šarčević Grgić na sjednicama Općinskoga vijeća problemu pokušavaju doskočiti na različite načine. Uglavnom se trude postavljati prometne znakove, signalizaciju i opremu na što više cesta i prometnica te apeliraju na nadležne, policijske službenike, kao i Županijske uprave za ceste, međutim svaki daljnji korak u rješavanju problema prelazi njihove ovlasti.


– Ne znam o kojim se osobama radi, ali znam da se divlja po centru Klane, ali i po cijelom području općine Klana, potvrdila je problem načelnica Željka Šarčević Grgić.


– Na problem brze vožnje u našim općinskim naseljima ukazujem već godinama te šaljem apele nadležnima. U cilju njegova rješavanja inzistirala sam na sastanku s prometnom policijom te smo u veljači ove godine održali sastanak s načelnikom prometne policije, o čemu postoji i zapisnik, dodala je, te objasnila kako se trudi da u općinskim naseljima promet učini sigurnijim, kako za vozače, tako i za pješake.


Prometni znakovi i ogledala


– Imajući na umu problematiku, čim sam započela mandat načelnice, posvetila sam se rješavanju prometne sigurnosti. Prije pet godina u Klani nije bilo nikakvih prometnih obilježja te sam inzistirala da se svugdje postave usporivači brzine i svjetlosna signalizacija.


Danas su oni postavljeni u Brezi, gdje smo imali problem s kamionima, zatim u Studeni i Škalnici te u Klani, na predjelu Sv. Rok, kod škole, gdje smo postavili treptajuća svjetla, govori Šarčević Grgić te objašnjava da su sva općinska mjesta obilježena svjetlosnim prometnim signalima, dok su sve nerazvrstane ceste označene prometnim znakovima »stop«, a u posljednjih pet godina postavljeno je više od stotinu prometnih ogledala.


– Također, održala sam brojne sastanke s članovima Županijske uprave za ceste Primorsko-goranske županije. Upravo zbog problema brze vožnje, iznimno je dozvoljeno da se u Klani postavi ležeći policajac na predjelu kod ljekarne, odnosno putu kojim djeca idu u školu.


Projekt za njegovo postavljanje je gotov, dozvole smo prikupili, a ležeći policajac bit će postavljen u idućih mjesec dana. Često se bavim prometnom problematikom, a nebrojeno puta sam apelirala i na policiju te tražila da u centru Klane kontroliraju brzinu, ali ne znam je li to napravljeno. Zaista mislim da sam napravila sve što je u mojoj moći i ovlasti, ističe na kraju Željka Šarčević Grgić, govoreći da s policijom i ŽUC-om njeguju odličnu suradnju te je svjesna da se na navedeni problem teško može utjecati, već se on rješava novčanim kaznama.


– Dok se ne »opali po džepu«, neće biti bolje. Ja se samo nadam da će se nešto poduzeti prije kakve tragedije, odnosno da neće biti potrebno da netko izgubi život pa da se nešto konkretno poduzme, zaključila je.